Всі овочі поділяються залежно від змісту в них вуглеводів на три групи.
- 1-а група: овочі, що містять 3-6% вуглеводів (салат, капуста, помідори, редька, редис, цвітна капуста, зелений перець, щавель, шпинат, огірки тощо).
- 2-а група: овочі, що містять 10-12% вуглеводів (гарбуз, спаржа, стручкова квасоля, морква, цибуля, брюссельська капуста, артишоки, ріпа, цибуля порей, зелений горошок, буряк тощо).
- 3-тя група: овочі, що містять більше 20% вуглеводів (картопля, кукурудза, квасоля, сухий горох тощо).
Перші дві групи овочів можна вживати під час зниження і стабілізації ваги, їх кількість в дієті рекомендується навіть збільшити. Винятком є деякі продукти (буряк, зелений горошок, стручкова квасоля) – їх необхідно вживати не частіше 1-2 разів на тиждень.
Третю групу овочів необхідно повністю виключити з харчового раціону, бо вони відносяться до жиростворюючих продуктів з високим глікемічним індексом.