Майоран

У кулінарії багатьох країн майоран користується великою популярністю. Він має стійкий аромат і пряний, трохи пекучий смак, трохи нагадує чебрець. Майоран покращує смак несолоних страв і полегшує перетравлення важкої і жирної їжі.

Майоран у кулінарії

В якості прянощів використовують свіже і сухе листя, а також сухі квіткові бруньки. Іноді майоран застосовується у вигляді суміші з розтертого листя і квітів. Така суміш має більш інтенсивний смак і запах.
Зелені листочки кладуть в салати, холодні закуски, в м’ясні, рибні, овочеві, бобові та грибні супи. Майоран додається в салати, страви з овочів і грибів, а також страви з яєць. Це чудова приправа для всіх видів виробів і страв з м’яса, включаючи м’ясні фарші, ковбаси, соуси і підливи. Вона не тільки покращує запах м’яса, але і робить його більш ніжним. Майоран додає пікантність і істотно покращує смак других страв з дичини та риби.
Уже багато століть в Європі майоран використовується у виробництві безалкогольних напоїв, пивоварінні та виноробстві. Він входить до складу багатьох європейських сирів.
Пряність досить широко застосовується при консервуванні овочів, в першу чергу томатів, огірків, кабачків.

Поєднання майорану з іншими приправами

Спецію досить часто включають у суміші з іншими приправами. Одна з найбільш відомих – «Букет гарні», який чудово підходить до страв з помідорами.
На Близькому Сході популярна приправа, в яку, крім майорану, входить сіль і кунжут.
Серед букетів із пряних трав особливе місце займає приправа хмелі-сунелі, популярна в Грузії і найближчих до цієї країни областях. Саме в ній зібрані всі найпікантніші рослини з сильним запахом, які кавказці використовують для маринування м’яса, приготування шашликів, сациві, страв із квасолі, сочевиці, нуту.

Майоран прийнято поєднувати з такими самими гостропряними травами, як і він сам, бо ніжні трави марно додавати у страву, якщо там вже є ця ароматна спеція.
Майоран можна змішувати з гвоздикою, перцем, лавровим листом. Також до нього можна додавати і мускатний горіх, який теж входить до складу багатьох м’ясних страв.
Гарну композицію дає мікс із майорану, шавлії, чебрецю або базиліка.
Майоран можна поєднувати з кмином, петрушкою, чебрецем або рутою.

Харчова цінність у 100 грамах:

Білки – 12,7 г
Жири – 7,0 г
Вуглеводи – 60,6 г
Калорійність – 271 ккал

Містить вітаміни: А, В, С, Е, К, РР.
Містить кальцій, калій, залізо, магній, мідь, марганець, цинк, натрій, фосфор, селен, кремній, каротин, пектин, дубильні речовини, ефірну олію і органічні кислоти.

Майоран у медицині

  • знімає біль (при головному болю допомагає чай з дикого майорану, розведена олія з дикого майорану полегшує біль в м’язах);
  • допомагає при захворюваннях легенів, в тому числі і при астмі, є хорошим відхаркувальним засобом;
  • рекомендовано жінкам в період клімаксу, а також при порушеннях менструального циклу;
  • допомагає діабетикам;
  • рекомендується вживати майоран при серцево-судинних захворюваннях;
  • нормалізує травлення, підвищує апетит, знімає запалення в кишечнику, ним лікують розлади шлунково-кишкового тракту, метеоризм, особливо у дітей;
  • має сечогінну дію, лікує запалення сечового міхура;
  • заспокоює і покращує сон, виявляє седативну дію;
  • настій рекомендований при запаленні ясен, їх кровоточивості, а також дрібних ранках у роті та стоматитах;
  • фітотерапевти рекомендують дикий майоран як лікарський засіб від кашлю, застуди і грипу;
  • антисептичне полоскання для рота з майорану допомагає при інфекційних захворюваннях ротової порожнини та горла;
  • мазь (суміш дикого майорану і оливкової олії) використовують в якості протиревматичного засобу, вона знімає біль при розтягненнях, вивихах і невралгіях; її також застосовують для лікування нежитю у дітей.

Протипоказання

  • вагітність (майоран містить велику кількість фітоестрогенів);
  • підвищене згортання крові, тромбофлебіт і тромбоз вен.

Майоран у косметології

Настій листя майорану можна використовувати в якості:

  • лосьйону для очищення шкіри та звуження пор;
  • для ванночок, для пом’якшення шкіри рук і ніг;
  • якщо настій змішати з медом і сиром, вийде маска для поліпшення кольору шкіри.

Ефірна олія з квіток майорану прекрасно впливає на шкіру:

  • пом’якшує, очищує і живить шкіру;
  • сприяє загоєнню ран;
  • лікує мозолі;
  • усуває синці та гематоми.

Застосування ефірної олії:

  • її можна додати в лосьйон для догляду за проблемною шкірою;
  • кілька крапель олії можна змішати з кремом для рук;
  • якщо змішати оливкову олію і олію майорану в співвідношенні 10:1, то вийде прекрасний антицелюлітний засіб;
  • зміцнити волосся допоможе лосьйон з додаванням олій майорану, лаванди і шавлії.