В основному куркума використовується як прянощі, смак вона має відповідний: пряний, трохи пекучий.
Куркума в кулінарії
Куркума продовжує термін придатності продуктів, дарує їм свіжість. Навіть невелика її кількість може додати страві неповторного смаку й аромату, що активно використовують при приготуванні різних маринадів, соусів і десертів.
До складу популярної індійської суміші прянощів каррі на постійній основі входить куркума. Завдяки наявності в куркумі барвника куркумина, який має властивості розчинятися в жирах, цю спецію використовують в харчовій промисловості для надання певного забарвлення йогуртам, маргарину, сирам і маслу. Вона забарвлює страви у ніжний жовтий колір. Також куркуму додають в різні сипучі суміші, лікери та інші напої, соуси для салатів і в гірчичний соус.
Не варто забувати, що куркума має масу смакових і корисних властивостей, тому є повноцінною спецією, яка відмінно комбінується і доповнює м’ясні, рибні, овочеві страви, додає аромату та кольору рису та чатні.
Вона вживається з омлетами і яйцями, звареними круто, додається в соуси і супи.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки – 7,83 г
Жири – 9,88 г
Вуглеводи – 43,83 г
Калорійність – 354 ккал
Куркума багата вітамінами В1 (0,152 мг), В2 (0,233 мг), В4 (49,2 мг), В6 (1,8 мг), В9 (39 мкг), С (25,9 мг), Е (3,1 мг), К (13,4 мкг), РР (5,14 мг) і мінеральними речовинами: калій – 2525 мг, магній – 193 мг, фосфор – 268 мг, кальцій – 183 мг, натрій – 38 мг.
Куркумний порошок включає в себе:
- ефірні олії – мають заспокійливу і антисептичну властивості;
- піридоксин – відомий своєю відмінною протизапальною дією;
- фолієва кислота – зміцнює імунітет, утворюючи захисний бар’єр не тільки для шкіри та волосся, але і для організму в цілому;
- аскорбінова кислота – природний антисептик, що має омолоджуючі властивості, відмінно справляється з вільними радикалами і перешкоджає утворенню тромбів в кровоносних судинах;
- филлохинон – бореться з набряками, використовується як протизапальний засіб;
- ніацин – прискорює регенерацію пошкоджених тканин;
- холін – бере участь у багатьох обмінних процесах організму;
- вуглеводи – це додаткова енергія для клітин;
- харчові волокна – необхідні для нормальної роботи шлунка;
- кальцій, натрій, магній, фосфор і калій – відповідають за обмін речовин в клітинах.
Куркума в медицині
Куркума очищує організм і може допомогти в таких випадках:
- запалення шлунково-кишкового тракту;
- артрити;
- астма;
- цукровий діабет;
- анемія;
- простудні захворювання (2 чайні ложки куркумного порошку розбавляються в склянці гарячої води або молока і приймаються всередину);
- опіки, кропив’янка, свербіж, травми та відкриті рани: куркума зупинить кров і не допустить проникнення інфекції (застосовуються компреси: куркумний порошок розбавляється гарячою водою до кремоподібного стану);
- активно використовується куркума для схуднення, бо вона прекрасно розщеплює жири: дієтологи радять використовувати цю пряність для приготування дієтичних страв;
- запалення ясен і ангіна (прописуються полоскання: 1 чайна ложка порошку на 150 мл теплої кип’яченої води);
- нежить, гайморит, очні запалення.
Регулярне і контрольоване застосування цієї пряності в щоденному раціоні є відмінною профілактикою розвитку і загострення вищевказаних захворювань.
Спеції можна давати тільки дітям старше 5-6 років (не рекомендується дітям до 2 років).
Лікувальні рецепти
При захворюваннях шлунка і стравоходу, особливо при хронічній діареї і метеоризмі рекомендується приймати порошок, змішаний з водою (1 ч. ложка на 1 склянку води).
При мікозах: подрібнені кореневища куркуми залити водою так, щоб утворилася рідка кашка, настояти 2-3 години. Змащувати кашкою уражені місця. Всередину в цей час корисно вживати відвар з 10 г сухого порошку куркуми в день.
При великих хворобливих скалках, коли немає можливості звернутися до лікаря: зробити пасту з куркуми і додати трохи пшеничного борошна, касторової олії та солі. Зробити з цієї пасти припарку навколо місця, де сидить скалка. Через кілька годин акуратно стиснути і натиснути на хворе місце, і скалка повинна акуратно і безболісно вийти.
Для лікування тонзилітів, фарингітів: на 0,5 склянки води кімнатної температури взяти по щіпці куркуми і солі. Полоскати горло 4-6 разів на день, в тому числі обов’язково на ніч і після сну.
При фарингіті: 1 ч. ложку меду змішати з 0,5 ч. ложки куркуми. Тримати в роті 3-4 рази на день кілька хвилин.
При респіраторних, застудних захворюваннях, а також для очищення крові: 0,5 ч. ложки куркуми заварити 0,5 склянки окропу, додати 1 ч. ложку меду, настояти під кришкою 5 хвилин. Пити 2-3 рази на день.
Також: 0,5 чайної ложки порошку прянощі змішати з 30 мл теплого молока. Приймати 3-4 рази на день.
При кашлі, бронхіті, катарі верхніх дихальних шляхів: вдихання диму від 0,5 ч. ложки паленої куркуми викликає рясне виділення слизу і приносить миттєве полегшення.
При захворюваннях носоглотки: також дієво вдихання диму від спаленої куркуми.
При цукровому діабеті: з’їдати третину чайної ложки порошку, запиваючи його великою кількістю води, перед кожним прийомом їжі.
Для контролю рівня цукру в крові і зниження прийому синтетичних лікарських препаратів: рекомендується приймати куркуму з мумійо, стандартне дозування: 500 мг куркуми з 1 таблеткою мумійо приймати двічі на день.
При астмі (особливо у разі алергічної природи захворювання): 0,5 ч. ложки порошку куркуми розвести в 0,5 склянки гарячого молока. Приймати 2-3 рази на день. Дія буде більш ефективною при прийомі натщесерце.
При анемії: приймати від 0,25 до 0,5 ч. ложки куркуми, змішаної з медом. У такому поєднанні залізо, яким дуже багата куркума, добре засвоюється.
При порізах: промити рану і присипати її порошком куркуми. Це допоможе зупинити кровотечу і сприятиме швидкому загоєнню рани.
При опіках: одразу засипати рану куркумою, хороший засіб від опіків – паста з спеції з соком алое.
При синцях і травматичних пухлинах, а також лишаї, інфекційної екземі і інших захворюваннях шкіри, викликаних паразитами: розвести кип’яченою водою 0,5 ч. ложки куркуми і щіпку солі, щоб вийшла густа суміш. Нанести її на хворе місце, прикрити марлевою серветкою і тримати, поки не висохне. Ця паста знімає свербіж, швидко розсмоктує фурункули.
При кропивниці: регулярне додавання в їжу.
При гнійниках, виразках на шкірі, наривах: примочки з топленого масла і куркуми.
Для лікування хворих суглобів, ударів і розтягувань (і нерідко пов’язаного з ними набряку), при артрозі, артриті, ревматизмі: приготувати пасту з куркуми з лимонним соком і сіллю, яка накладається на уражене місце, а також спецію використовувати в поєднанні з медом (зовнішньо).
Для боротьби з болем у суглобах і хребті: куркуму змішати з меленим імбиром в співвідношенні 1: 2, розвести олією до консистенції густої сметани. Слід лише нанести суміш на хворе місце, укрити шматочком поліетилену або тонким папером, зафіксувати і потримати ніч.
При запальних захворюваннях ясен застосовують полоскання: 1 ч. ложка куркуми на 1 склянку теплої води. Це зніме запальний процес, кровоточивість ясен і зміцнить їх.
При запаленні очей: розвести 2 ч. ложки (6 г) порошку куркуми в 0,5 л води, кип’ятити, поки вода не випарується наполовину. Остудити і закапувати в хворе око 3-4 рази на день.
Протипоказання:
● хвороби жовчних шляхів;
● вагітність;
● лактація;
● одночасний прийом препаратів проти цукрового діабету і антикоагулянтів;
● вік до 2-х років;
● загострення захворювань шлунково-кишкового тракту.
Куркума в косметології
Куркума є однією з головних жіночих спецій – це найприголомшливіший антиоксидант, природний антисептик (знезаражувальне і протизапальний засіб).
Куркума – основний діючий інгредієнт у багатьох косметичних засобах для шкіри і волосся. Куркума добре прибирає вугри і почервоніння на шкірі, очищає її.
Маска з куркуми для жирного волосся
Кукурма (порошок) – 1 ч. ложка
Молоко сухе – 1 ч. ложка
Залити куркуму і сухе молоко водою, перемішати до однорідної маси.
Нанести маску на обличчя на 10 хвилин.
Потім ретельно змити теплою водою.
Олія куркуми
Колір олії – яскраво-жовтий, шафранового відтінку. Смак глибокий, теплий, деревний, густий, пряно-солодкий, злегка пекучий. Немов в ньому приховані сандал, ваніль, бензой, перуанський бальзам, шафран і рожевий перець. Аромат дуже теплий, як пахне і сама спеція, тільки ще більш насичений.
Застосування олії куркуми:
● високоефективно омолоджує шкіру, покращує кровообіг і колір обличчя, сприяє швидкому відновленню клітин;
● бореться з вільними радикалами і захищає від шкідливих впливів;
● тонізує і підтягує шкіру, роблячи її пружною і еластичною;
● розгладжує наявні зморшки;
● живляє і вирівнює колір шкіри, роблячи його рівним і здоровим – при тьмяному і втомленому тоні шкіри.
Олія є джерелом вітамінів, прекрасним живильним засобом для сухої і усушенної, схильної до подразнень шкіри. Цінується олія за високі антиоксидантні властивості, тому незамінне для профілактичних і лікувальних аплікацій, масляних масок, як добавка в креми.
Для проблемної і запаленої шкіри обличчя і тіла: масло куркуми незамінне для очищення шкіри, бо славиться бактерицидною дією. Допоможе вирішити різноманітні проблеми шкіри – свербіж, запалення, екзему. Використання олії перешкоджає розвитку шкірних захворювань. Олія куркуми вважається одним з найкращих засобів для юнацької нечистої шкіри. Особливо швидкий ефект дає при суміші з олією чорного кмину.
Протизапальною дією куркума не поступається, а іноді навіть перевершує ряд відомих протизапальних ліків. Використання олії добре знімає запалення, свербіж, подразнення, алергію. Також ефективно при укусах. Олію наносять на місце опіку, що позбавляє від ризику утворення рубця.