Часник

Часник – одна з найпопулярніших приправ: різновидів часнику існує більше трьох сотень, і знають його практично по всьому світу.
Гострі сорти часнику поширені в північних і середніх широтах, солодкі – на півдні. Південні солодкі сорти часнику мають ніжний аромат і позбавлені пекучості, властивої гострим сортам.

На Заході продаються дуже великі головки часнику, які називають слонячий, іспанський часник або рокамболь. Насправді це не часник, а так звана причасникова цибуля. Цибулини слонячого часнику дуже ароматні і мають м’який часниковий смак. А от невеликі цибулини часнику без зубчиків – це справжнісінький часник, виведений китайськими селекціонерами. Одна головка відповідає приблизно 5 зубчикам звичайного часнику.

Часник має бактерицидну дію, вбиваючи хвороботворні бактерії не тільки в сирому, але і в термічно обробленому вигляді. У цибулинах часнику є ефірні та жирні олії, глікозид аллін, вітаміни групи В і С, вуглеводи, магній, кальцій, фосфор, хлор, йод та інші мікроелементи. Часник знижує тиск, нормалізує обмін речовин, допомагає виведенню надлишку холестерину.

У свіжому вигляді часник є пряної добавкою для багатьох страв: салатів, соусів, діпов, закусок і приправ. Його додають в супи і овочеві страви, він прекрасно поєднується з м’ясом, особливо зі ставами з баранини, з рибою і птицею.

Його можна солити і маринувати, причому для цієї мети використовуються і стрілки часнику. Також він є важливим інгредієнтом різних овочевих і грибних заготовок.

Зубчики часнику добре піддаються сушці, після чого їх подрібнюють в тонкий порошок, розплющують в пластівці або дроблять, в результаті чого виходить дуже популярна приправа. Дрібно змолотий сушений часник в поєднанні з морською сіллю – часникова сіль – застосовується для натирання м’яса перед запіканням або використовується для посилення смаку овочевих страв.

Географія

Часник є важливим інгредієнтом страв найрізноманітніших кухонь світу, його широко використовують в Африці, на Сході, в Азії.
У Кореї головки часнику певним чином квасять при високих температурах і отримують оригінальний продукт, так званий «чорний часник», що має солодкий смак.
На північному узбережжі Середземного моря дуже популярний соус айолі, що складається переважно з часнику й оливкової олії.

Зберігання часнику

Головки часнику добре висушити, скласти в сухі 2-3-літрові скляні банки. Банки кришкою не закривати, а накрити марлею в 2-3 шари та перев’язати. Марлю трохи поглибити і насипати на неї 2 ст. ложки солі. Або зробити вузлик з сіллю і покласти в банку поверх часнику. Сіль буде вбирати в себе вологу, тому її періодично треба міняти. Банку поставити в прохолодне місце.