Чебрець – це пряність з яскраво вираженим ароматом і гіркуватим пряним смаком. У вигляді спеції використовують його висушене листя, а ефірна олія чебрецю популярна в косметології та фармацевтиці.
Чебрець в кулінарії
Чебрець застосовують як в свіжому, так і в сушеному вигляді.
Для настоювання рослинної олії (свіжа рослина) та приготування суміші з вершкового масла (дрібно порізаний свіжий або сушений чебрець). Такі ароматні масло й олія використовуються для заправки салатів, приготування різних бутербродів, закусок, млинців та інших страв.
Надземна частина чебрецю, яку зрізають до плодоношення, використовується в приготуванні різних напоїв. Також холодні і гарячі напої готуються з листям і молодими пагонами рослини. Зокрема, в чай кладуть чебрець лимонний, який добре підкреслює смак напою.
У харчовій промисловості чебрець застосовується в якості аромату при виготовленні сиру, ковбас, оцту, безалкогольних напоїв, консервів, лікерів.
Для приготування страв зі смаженої і вареної риби. Рекомендується використовувати чебрець в поєднанні з розмарином.
Для приготування м’ясних страв, паштетів, страв з домашньої та дикої птиці.
Одна з основних прянощів для пекарів. Чебрець додають у хліб і деякі інші види випічки (не солодкі).
Для консервування овочів: огірків, капусти, помідорів. У середземноморських країнах з цієї спецією маринують маслини.
В овочевих і грибних стравах. Особливо добре смак і аромат чеберецю поєднуються з капустою і картоплею. Оскільки рослина прекрасно підходить до овочів, спецію дуже цінують в вегетаріанської кухні.
Свіже листя додається в салати.
Свіжі нарізані гілочки чебрецю кладуть в супи, другі страви і соуси.
Свіжу і сушену рослину використовують в супах, борщах з м’яса, овочів, риби, дичини.
В соусах і маринадах.
У стравах з бобових.
Чебрець входить до складу багатьох пряних сумішей. Зокрема, це знамениті «Прованські трави» і «Гарні».
Для розкриття смаку спеції потрібна тривала термічна обробка.
Сушену спецію необхідно зберігати в герметично закритих ємностях.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки – 5,56 г
Жири – 1,68 г
Вуглеводи – 24,45 г
Калорійність – 101 ккал
Трава чебрецю містить до 0,6% ефірної олії, основним компонентом якої є тимол (до 42%).
У траві також виявлені дубильні речовини, гіркоти, камедь, тритерпенові сполуки – урсолова і олеаноловая кислоти, флавоноїди, велика кількість мінеральних солей.
У надземній частині містяться: зола – 10,64%; макроелементи (мг/г): К – 26,10, Ca – 12,20, Mn – 3,90, Fe – 0,95; мікроелементи (КБН): Мg – 0,31, Cu – 0,48, З – 0,12, Мо – 64,00, Cr – 0,10, Al – 0,66, Ва – 0,58, V – 0 , 35, Se – 7,10, Ni – 0,20, Sr – 0,36, Pb – 0,13, В – 108,40 мкг/г. Концентрує Fe, Mo, Se, В.
Чебрець в медицині
Чебрець має дезінфікуючу, протиглистову і спазмолітичну дію.
У народній медицині водний відвар трави п’ють при:
- простудних захворюваннях, бронхіті, болях в грудях, кашлі як засіб, що сприяє посиленню секреції бронхів і більш швидкої евакуації мокротиння,
- захворюваннях печінки, при болях у шлунку, зниженій кислотності, виразці шлунка, болях в животі, як сечогінне,
- задишці, захворюваннях серця,
- нервових захворюваннях, безсонні,
- набряках, пухлинах, недокрів’ї, зобі, ревматизмі,
- маткових кровотечах, перед пологами, при пологової гарячці, регулює менструації, знімає неприємні симптоми і стимулює цикли.
У медичній практиці відвар і рідкий екстракт трави чебрецю застосовують як:
- відхаркувальний засіб при бронхітах,
- болезаспокійливий при радикулітах і невралгіях всередину і зовнішньо у вигляді ароматичних ванн і компресів.
Рідкий екстракт входить до складу препарату «Пертусин», який широко застосовується в дитячій практиці при кашлі та кашлюку як відхаркувальний засіб.
Олія чебрецю
Найзнаменитішою з властивостей олії чебрецю вважається стимулювання травлення, в тому числі і після важкої хвороби. Чебрець впливає на органи травлення антисептично та заспокійливо, допомагає впоратися з інфекціями й отруєннями.
Це активний імуностимулятор, що впливає на кровообіг і піднімає показники артеріального тиску.
Дезінфікуючий вплив олії чебрецю проявляється і при захворюваннях дихальних органів.
Завдяки антисептичним властивостям чебрецю можна швидко позбутися запалень, порізів, ран, екзем, а також ефективно впоратися з травмами і захворюваннями опорно-рухового апарату.
Олію чебрецю часто додають в засоби по догляду за зубами та яснами в якості антибактеріальної добавки.
Олія чебрецю не тільки фототоксична, але і досить агресивна, тому без перевірки на алергічні реакції її застосовувати не можна категорично. Навіть при нейтральному тесті слід бути готовим подразнення і відчуття печіння.
Чебрець в косметології
Екстракт чебрецю в косметології використовується як тонізуючий і протимікробний засіб, його вводять в лосьйони, креми для нормальної і проблемної жирної шкіри, шампуні і піни для ванн. Хороший ефект дає застосування засобів з екстрактом чебрецю для очищення нормальної та жирної шкіри. Екстракт входить в косметичні продукти, призначені для боротьби з акне.
Чебрець вважається ефективним засобом для догляду за тонким і ослабленими волоссям, особливо пошкодженими в результаті фарбування або хімічної завивки. Його застосовують для зміцнення волосся, зміцнення і відновлення структури нігтів.
Ароматичні ванни, що містять екстракт чебрецю піднімають настрій, покращують самопочуття і тонізують.