Розмарин

Розмарин має яскраво виражений насичений камфорний аромат із солодкуватими нотками, який нагадує складну суміш камфори, евкаліпта, сосни та лимона. Смак у розмарину трохи гострий і дуже пряний.

Розмарин у кулінарії

У кулінарії використовують духмяне свіже, а також висушене листя, що згорнулося в тонкі трубочки, одного з видів розмарину (Rosmarinus officinalis) і рідше – його корінь. Свіже або сухе листя розмарину часто використовуються в середземноморській кухні. На смак воно трохи гірчить, але має чудовий аромат.

Розмарин використовується не тільки в європейській, а й в азійській кухні – для цього молоді пагони, листя і квіти збираються, сушаться і ретельно подрібнюються.

Розмарин добре поєднується з іншими пряними травами: чебрецем, орегано, майораном і базиліком – недарма з цього листя роблять суміші «Прованські трави» та «Італійські трави». Розмарин іноді входить до складу «букета гарні» і є обов’язковою складовою букета, якщо потрібно ароматизувати страви з баранини (тоді лавровий лист з букета потрібно прибрати). Але іноді використовується і як самостійна приправа, при цьому невеликої гілочки розмарину досить, щоб додати страві приємний і свіжий смак.

Пікантна приправа (свіже та сушене листя) чудово поєднується з м’ясом, птицею (куркою або індичкою) і рибою, доповнює салати, закуски, супи, соуси, м’ясні фарші, піцу, страви з квасолі та гороху. З усіх овочів він найбільше підходить до баклажанів і страв з квасолі, в тому числі зеленої стручкової. Висушені листочки розмарину можна розтерти між пальцями і посипати ними зелений салат з додаванням фруктів. Його можна додавати в невеликих кількостях в яєчню разом із помідорами та часником.

Розмарином добре приправляти оливкову олію, дрібно нарізавши в неї листочки за 1-2 години до подачі. Для цього використовувати тільки висушений розмарин – в свіжих стеблах багато води.

Розмарин ідеально ароматизує алкогольні напої – лікери, вино, горілку, пунш, грог і пиво. Ця спеція смачна зі смаженою картоплею, макаронами, яйцями, грибами і овочами, її нерідко додають у хліб, випічку і десерти, проте не рекомендується поєднувати розмарин з лавровим листом, ці трави не дружать одна з одною.
Розмарин має консервуючу дією, тому він входить до складу всіляких маринадів при консервуванні грибів, овочів, фруктів і квашенні капусти.
Приголомшливо смачний розмариновий мед можна подати до чаю як самостійні ласощі, які дуже подобаються дітям.
Розмарин підходить до м’якого сиру, застосовується для ароматизації олії, оцту і солі, а також є неодмінним інгредієнтом популярної страви грузинської кухні – сациві.

Гриль

Коли розмарин пригорає, він видає виразний гірчичний запах, тому він став популярним при приготуванні на грилі.

Великі гілочки розмарину з частково задерев’янілими стеблом використовують як шпажки, на які нанизують продукти, що поєднуються з цією травою – будь-які овочі та морепродукти (особливо великі креветки і морські гребінці), а також ніжну молоду баранину і птицю. Якщо продукт смажитиметься на вугіллі більше 10 хвилин, гілочки розмарину перед використанням обов’язково замочити в холодній воді як мінімум на 30 хвилин.

Невеликий пучок розмарину можна використовувати як пензлик для змащування олією або маринадом м’яса на грилі або в духовці – розмарин додасть йому додатковий аромат.

Час закладки

Додавати розмарин у страву рекомендується в кінці приготування, інакше вона набуде ноток гіркоти.

Застереження

Не рекомендується використовувати розмарин разом із лавровим листом, а також додавати його в рибні страви і тонкі маринади – він може задушити своєю густою камфорною нотою. І взагалі розмарин – одна з найсильніших пряних приправ, тому не варто ним зловживати.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки – 11,8 г
Жири – 19,62 г
Вуглеводи – 69,3 г
Калорійність – 131 ккал

Хімічний склад листя розмарину характеризується підвищеним вмістом вуглеводів, білків, жирів, клітковини, вітамінів (A, B9, С), мінеральних речовин (натрій, калій, кальцій, залізо, магній), а також ефірних олій. Вміст заліза в 100 г зеленої маси становить 58% від необхідної людині добової норми.

Розмарин у медицині

Сприяючи виділенню шлункового соку, розмарин покращує травлення.
Вживання водного настою прянощі підвищує кров’яний тиск, підсилює серцеві скорочення.
Він має тонізуючу і жовчогінну дію, знімає нервову напругу, традиційно застосовується як седативний (заспокійливий) засіб і як антиоксидант.
Завдяки властивості розмарину покращувати кровообіг мозку, зір і пам’ять, було виявлено позитивний вплив настою на хворих, які перенесли інсульт. Розмарин рекомендується до вживання в їжу і діабетикам.
Летючі речовини, що містяться в спеції, очищають повітря (видаляють до 80% мікробів), що є відмінною профілактикою простудних захворювань. Добре справляється ця рослина з кишковою паличкою, стафілококом, стрептококом і дріжджовими грибками.
Пагони і листя розмарину в народній медицині застосовуються всередину як тонізуючий засіб при лікуванні імпотенції. Седативна дія розмарину дозволяє застосовувати його при нервових розладах, болезаспокійлива – при шлункових кольках і болях в серці.
Зовнішнє застосування показано при тромбофлебіті, паротиті, ревматизмі, болях і невритах.
Аромат розмарину заспокійливо діє на нервову систему.

Олія розмарину

Ефірна олія розмарину проявляє сильні властивості анальгетика, антисептика і стимулятора, має високу протизапальну дію, тонізує і омолоджує, є сильним афродизіаком. Продукт добре впливає на жирну і проблемну шкіру, регулює функціонування сальних залоз і звужує пори, стимулюючи клітинне оновлення і позбавляючи від шрамів і рубців. Олія розмарину ефективна в лікуванні тріщин на шкірі (ліктях, ступнях), лікуванні волосся, прискоренні їхнього зростання і усунення лупи.
Ефірна олія розмарину при систематичному використанні має властивість очищати та прискорювати виведення з організму накопичених шлаків і токсинів, покращувати роботу шлунково-кишкового тракту. Використовуючи її, можна нормалізувати артеріальний тиск, зміцнити імунну і серцево-судинну системи, вона загострює слух і підвищує чутливість до запахів. Цінується олія розмарину за властивість знижувати вміст «поганого» холестерину в крові та запобігати появі атеросклеротичних бляшок.
Ефірну олію розмарину можна застосовувати різними способами:

  • аромаванни (5 крапель на одну ванну);
  • аромакурильниці;
  • внутрішнє застосування;
  • аромамедальони;
  • компреси, розтирання і масаж;
  • збагачення готових косметичних засобів.

Ефірна олія розмарину успішно знаходить своє застосування в народній та офіційній медицині у вигляді додаткової терапії при лікуванні таких недуг, як запори, гастроентерит, коліт, метеоризм, як протизапальний засіб, а також при лікуванні верхніх дихальних шляхів (що актуально при наслідках застуди).
Цей сильний анальгетик допомагає при сильних болях під час артриту, остеохондрозу, ревматизму, знімає м’язові болі (особливо на тлі фізичних навантажень). Нерідко її використовують як профілактику розвитку серцево-судинних захворювань, для зміцнення судинних стінок і серця, стимулювання кровотоку, що особливо корисно при варикозі та геморої.
Антисептичні властивості олії розмарину сприяють лікуванню різних гнійних процесів, а також опіків, фурункулів, синців.
У народній медицині олія розмарину застосовується як:

  • відмінне жовчогінне;
  • від безсоння, кашлю, неврозів, простудних захворювань, набряків;
  • для релаксації, зняття головних болів (втирати в зону скронь, чола, шиї), стресів і нервового перенапруження в аромапроцедурах;
  • протинудотний засіб для вагітних – досить пару хвилин вдихати аромат олії вранці натщесерце;
  • для стимуляції лактації;
  • гарний допоміжний засіб в терапії вегето-судинної дистонії – застосовується для зняття перевтоми з очей і поліпшення гостроти зору, допомагає гіпотонікам при запамороченнях, виводить з непритомного стану;
  • при догляді за жирною і проблемною шкірою – ефективно усуває процеси запалення, покращує місцевий кровообіг і стимулює регенерацію;
  • при догляді за волоссям – бореться з лупою та іншими проблемами шкіри голови, оздоровлює шкіру голови, зміцнює волосяні фолікули, пом’якшує волосся, усуває надмірну жирність а також регулює роботу сальних залоз, застосовується при лікуванні випадіння волосся і для прискорення їх зростання, рекомендується для догляду за жирним і сухим типом волосся;
  • дає позитивний ефект при статевій слабкості, а також покращує стани, що супроводжуються сильним виснаженням;
  • усуває свербіння, набряк і печіння після укусів комах.

Протипоказання

  • гіпертонія,
  • епілепсія,
  • вагітність,
  • чутливий і хворий шлунок,
  • дуже суха та надмірно чутлива шкіра обличчя (для зовнішнього застосування).

Розмарин у косметології

Успішно застосовується розмарин в косметології, бо його ефірна олія прекрасно справляється з багатьма проблемами шкіри: сприяє омолодженню та відновленню еластичності, зменшенню пор, усуненню ороговілих клітин, позбавленню від куперозу.
Розмарин використовують для зменшення набряків, усунення пігментації, рубців, шрамів і плям, що залишилися після вугрів і акне, поліпшення кольору обличчя. Він також має в’яжучі й антисептичні властивості, допомагає позбутися чорних крапок; підходить для догляду за жирною, проблемною шкірою з гнійничковм висипанням.
Речовини, що входять до складу рослини, покращують ріст волосся, зміцнюють волосяні цибулини, нормалізують виділення шкірного жиру й ефективно позбавляють від лупи.
У ванну добре додавати ефірну олію або настій розмарину, це зробить шкіру більш гладкою і пружною.
Дренажна дія розмарину допомагає побороти целюліт і розтяжки.
Багато дорогих засобів для в’янучої шкіри та волосся в якості активного компонента містять екстракт розмарину.

Для поліпшення уваги при розумовій роботі

Капнути в рівній пропорції розмарин і лемонграсс в аромалампу, враховуючи розміри приміщення.

Для регулярних ванн для ніг з розмарином

Тримати ноги 1 хвилину в тазику з гарячою водою і 20 секунд в тазику з холодною водою.
Увага! Розмарин – це джерело бадьорості при нормальному і зниженому тиску. Обережно використовувати при гіпертонії!

Для зниження тиску

При підвищеному тиску капнути розмарин на долоню, розтерти, кілька разів глибоко вдихнути. Нанести на зап’ястя.

Розмарин для схуднення

У дієтах для схуднення знайшов застосування чай з розмарином. Вміщені в рослині активні речовини нормалізують обмін речовин і прискорюють процес спалювання жиру. Крім того, маючи тонізуючу дію, чай допоможе швидко відновити сили після активного тренування, запобіжить болі в м’язах.
Такий чай показаний людям з надмірною вагою і може бути включений навіть у найжорсткішу дієту. Проте користь буде тільки в тому випадку, якщо випивати 1-2 чашки на добу, бездумне його вживання може серйозно підірвати здоров’я.
Розмарин при вживанні всередину в якості спеції або настою підвищує витрату енергії: калорії тануть, і людина худне.
Слід пам’ятати, що розмарин протипоказаний гіпертонікам, вагітним, епілептикам, дітям і людям з.
Спеція використовується і для виробництва різних сироваток і кремів для схуднення. Покращуючи циркуляцію крові і надаючи дренажну дію, така косметика здатна зменшити обсяги тіла, особливо в поєднанні з масажем.
З метою схуднення застосовують і ванни з додаванням ефірної олії розмарину.