Португальська кухня

Португальська кухня – це проста і ситна їжа на основі риби, м’яса й овочів.

Рибна кулінарія – основний напрямок місцевої кухні. Тут існує більше 300 способів приготування тріски, полюбляють страви з сардин, скумбрії, окуня, форелі й інших видів риби.
Обов’язково варто спробувати «катаплана» – юшку з різних видів риби і морепродуктів, смажені на вугіллі сардини з картоплею, крутими яйцями і паростками ріпи, приправленими оливковою олією і оцтом, національне блюдо «бакаляу» (тріска із турецьким горошком, тушкована особливим чином), «роболу» (смажений вовчий окунь), рибний суп-пюре «кальдейрада», смажені молюски «лапас», крокети з крабів і інші морепродукти.
В якості закуски («ентрада») найчастіше використовуються оливки та маслини, а також прекрасні місцеві сири (особливо гарні козячий сир «кейжо-да-серра» і чудовий, схожий на пармезан «кейжо-да-ілха»), масло та рибний паштет.
Цікавою особливістю країни є щоденне вживання супів, особливо хороші найрізноманітніші рибні супи і «зелені» зі свіжих овочів і картоплі, серед яких виділяється густий суп з картоплі і капусти – «кальдо-верде».
М’ясо використовується відносно рідко, але при приготуванні м’ясних страв місцеві кухарі проявляють завидну фантазію, рясно приправляючи страви великою кількістю зелені, часнику, цибулі та інших прянощів. Найпопулярнішими вважаються «бефе» і «февраш» – котлети і шніцелі з яловичини або свинини, а також печеня з баранчика «боррего», смажені курчата «франгу», молочне порося «лейтау» і запеченt козеня «кабріту».
В глибині країни поширені страви з кукурудзяної муки, молодої конини, свинини або ковбас, а також запечене з потрохами курча, лопатка молодого баранчика з мигдалем, мед і розмарин. Широко використовується рис, причому не тільки як гарнір до других страв, але і як десерт з молоком і яйцями, з цукром, ваніллю, корицею або ж скориночкою лимона. На десерт подається «кафезіньо» (кава-еспресо), а також прекрасні португальські печива, мигдальні кульки, мигдальна нуга, торти та інші солодощі з інжиру, мигдалю і яєць.
Кухня Мадейри відрізняється від континентальної ще більшим розмаїттям риби та морепродуктів, а також широким використанням фруктів і місцевих спецій.
Найвідомішим місцевим делікатесом є риба-меч, яка готується десятками способів, морський чорт «тамборіл», шашлик з яловичини на паличках з лаврового дерева – «ешпетада», а також різноманітні фрукти та страви з капусти, квасолі і моркви.
Португальське вино заслуговує на окрему увагу. У країні виробляється величезна кількість червоних, білих і зелених (нагадують шампанське) вин.
Портвейн – візитна картка Португалії, білий п’ють як аперитив, червоний – на десерт. Згідно із законом, виноград для портвейну має бути вирощений тільки на певних схилах річки Дору, а саме вино повинно зберігатися у Віла-Нова-ді-Гая (передмістя Порту).
Крім портвейну, всесвітню популярність отримали вина Мадейри – знаменита «мадера» (сухе «Серсіал», напівсухе «Верделью» і напівсолодке «Буал», також елітні сорти «Бленді», «Лікош», «Mайлс», «Коссарт Гордон» тощо). Славляться зелені вина долини Міньо – «Вінью верде», з Сетубалу – «Муськатель-ді-Сетубал», з Алентежу – «Борба» і «Рекуенкос», білі вина «Вімьеш» і «Вердош» з Байррада, Коларежу та Дан. Всі вина мають сертифікати і виробляються тільки у визначених законом областях.
Також хороші мигдалеві лікери «Альмендо-Амарга», міцні вина з Лагушу, пиво «Корал» і горілка «Агуарідіенте-де-метронью» з плодів суничного дерева.