Національна кухня Німеччини стоїть на трьох китах: ковбаски, квашена капуста і пиво.
Найбільшою популярністю в Німеччині користується свинина. Одних тільки ковбасок налічується більше 1500 видів. Найбільш знамениті:
- вайсвюрст – білі свинячі сардельки, подаються з різними соусами;
- айсбан – запечена або тушкована свиняча рулька;
- берлінський рулет – зарум’янений бекон з начинкою зі свинячої корейки та чорносливу, подається з гарніром із зеленого горошку, картоплі та шкварок;
- кotelett – відбивні котлети;
- rippchen – грудинка на реберцях;
- біфштекс по-гамбурзьки;
- зауербратен – замаринована у вині й оцті яловичина, підсмажена в олії з овочами, імбиром, яблуками, родзинками та буряковим сиропом.
М’ясних страв в національній кухні Німеччини є величезна кількість: смажені нюрнберзькі ковбаски, біфштекси, разбрат, шморбратен, кров’яна ковбаска з родзинками, шнельк-лопс. Існують навіть страви з сирого фаршу з різними начинками. Як гарнір до м’яса подають рис, бобові, тушковані та варені овочі.
Ще однією цікавою особливістю німецької кухні є велика кількість страв з яєць: фаршировані яйця, яйця з картоплею, яйця з помідорами, омлет з картоплею і зеленню, запечені яйця з сиром, яєчня з копченим оселедцем, яєчня з беконом.
Кожен регіон країни приманює туристів своїми неповторними традиційними стравами.
- Баварія – це ковбаски з солодкою гірчицею, смажена свинина, кльоцки, солоні кренделі та тушкована капуста.
- Берлін – кенігсбергські биточки та ніжні тістечка.
- Бремен – тушковане м’ясо та страви з білокачанної капусти.
- Вестфалія – петитна шинка та пряники.
- Гамбург – смажений морський язик, копчена риба, суп з вугрів, креветки.
- Гессен – зелений соус із трав.
- Ерфурт – смажене м’ясо в пивному соусі, млинці з картоплею та цибулею.
- Кельн – мигдальне печиво.
- Любек – знамениті марципани.
- Нижня Саксонія – страви з баранини та ягідне асорті з кремом.
- Рейнська область – маринована яловичина, картопляні млинці, картопляний салат і яблучний соус.
- Саксонія – креветки з овочами та дрезденський різдвяний торт.
- Тюрінгія – запечений гусак з кльоцками.
- Франконія – нюрнберзькі ковбаски, запашні пряники, страви з макаронів (шпатцле, шульфнудельн, маульхашен).
- Швабія – делікатеси з капусти та суп з млинцями.
- Шварцвальд – цибульні пироги та копчений окіст.
Головним напоєм в національній кухні Німеччини є пиво. Пивом тут прийнято запивати і сніданок, і обід, і вечерю. Іноді його п’ють замість води, щоб просто вгамувати спрагу. Раєм для любителів пива вважається Баварія, де виробляють небувалу кількість сортів цього напою. У північних областях віддають перевагу хлібній горілці та шнапсу (напій, близький до горілки і самогону). На півдні країни виробляють прекрасні вина з винограду, вирощеного в долинах Майна та Рейну.