Ялівець

Ялівцеві ягоди мають кисло-солодкий смак і тонкий смолистий аромат.

Ялівець у кулінарії

В якості прянощів використовують шишкоягоди ялівцю, які мають своєрідний тонкий, хвойний аромат з гострим відтінком і терпкий смак.
Ялівцеві дрова, що мають антисептичні властивості, неймовірно цінуються при копченні та смаженні на вугіллі або відкритому вогні м’яса, дичини, птиці, риби.
Раніше ялівець вважали мисливською пряністю, з ним готували дичину. Ялівець чудово поєднується з м’ясними стравами. Завдяки своєму смаку й аромату, пряність додає м’ясу свійських тварин і птахів запах лісу.
Додається в страви з картоплі, квасолі, паштети, фарші, маринади, соуси, випічку. Часто з ялівцю готують соуси для основних страв. Дуже смачна риба в ялівцевому соусі. Ялівець може бути використаний в супах і бульйонах. Неймовірно популярний він при заквасці овочів, наприклад, німецький рецепт Sauerkraut наказує квасити капусту з ялівцем, кмином, лавровим листом в дубових бочках. Дуже смачний ялівцевий сироп, а також желе, варення, мармелад, киселі, компоти, чаї, пряники, пряники з ялівцю.
У Польщі до м’яса в ялівцевому маринаді прийнято подавати джем з червоної брусниці, буряк, квашену червонокачанну капусту.
На Русі з давніх часів з його ягід готували квас, морс і хмільне вересове сусло. Ялівцеве пиво і зараз варять в Швеції і Фінляндії, а в Америці й Англії виробляють ялівцеву горілку. Всім відомий ялівцевий джин. Популярні лікери з ялівцю. Рослину використовують у виробництві німецького Steinhager, голландського Jenever, міцних настоянок.
Зі зрілих сухих плодів ялівцю готують ялівцевий цукор, а також сурогат кави.
Ялівець відмінно поєднується з такими спеціями, як лавровий лист, гвоздика, перець, кмин, майоран, розмарин, часник.

Застереження

При використанні свіжих ягід потрібно бути обережним – якщо розчавити кісточки (по 3 у кожній шишкоягоді), ялівець почне гірчити.
Спеція дуже сильна, і не можна використовувати більше 5 ягід на 1 кг м’яса.
З пряністю мають бути обережними люди з хворою печінкою і вагітні.
Серед ялівців зустрічається єдиний вид з отруйними ягодами – козацький ялівець (чорно-сині ягоди містять по 2 кісточки, його листя плоскі, а не голчасті).

Харчова цінність у 100 грамах:

Білки – 0 г
Жири – 0 г
Вуглеводи – 31 г
Калорійність – 116 ккал

У шишкоягодах містяться вуглеводи (до 40%), віск, смоли, дубильні і фарбувальні речовини, ефірна олія (2%), органічні кислоти (яблучна, оцтова, мурашина), а також безліч вітамінів, макро- і мікроелементів: алюміній, мідь, залізо, марганець тощо.
До складу ефірної олії, що міститься в ягодах ялівцю, входять камфен, терпени, кадинен, терпинеол, пінен, борнеол.
У ялівцевій хвої міститься аскорбінова кислота, а в корі – фарбувальні та дубильні речовини, смоли, сапоніни і ефірні масла.

Ялівець у медицині

Має антисептичні, седативні (заспокійливі), дезінфікуючі, протизапальні, сечогінні властивості. Надає гіпотонічну дія, омолоджує шкіру, стимулює лібідо, нормалізує обмін речовин і функціонування шлунково-кишкового тракту.
Застосовується при ревматизмі, подагрі, циститі, захворюваннях нирок, хворобах печінки. Препарати з ялівцю сприяють очищенню крові, а також очищенню організму від шлаків.
Настій плодів благотворно діє на багато функцій і області організму. Він збуджує апетит, нормалізує порушене травлення, є дезинфікуючим засобом для внутрішніх органів.
Також підвищує еластичність судин, знижує артеріальний тиск, знижує болі при менструаціях. Його застосовують при ожирінні та целюліті, при запаленні шкірних покривів (вуграх, екземі, корості, дерматиті, грибкових захворюваннях), він сприяє швидкій регенерації шкірного покриву (при опіках, саднах, ранах).
Застосовують його при геморої, при розширенні вен, коли тріскається шкіра, при запаленні ясен, подагрі. Може застосовуватися в якості розслабляючого засобу, при перевтомі або в якості снодійного.

Настоянка ялівцю як жовчогінний засіб

У 10 г подрібненої сухої сировини влити 1 склянку крутого окропу. Настоювати до повного охолодження. Коли настоянка охолоне, процідити її за допомогою сита та приймати як мінімум 2-3 рази на день по 0,5 склянки до їди.

Відвар плодів ялівцю для лікування кашлю, запалення легенів і гнійного плевриту

В 1 ст. ложку сухих ялівцевих ягід влити 2 склянки окропу, бажано крутого, потім кип’ятити близько 20 хвилин. Процідити відвар і довести до початкового об’єму кип’яченою водою. Застосовувати 3 рази на день по 1 ст. ложці.

Настій ялівцю для лікування фарингіту

Залити 10 г подрібнених ягід 1 склянкою окропу, настоювати до повного охолодження і процідити через сито. Отриманим настоєм полоскати горло кілька разів в день.

Настій ялівцю для лікування пієлонефриту

Залити 10 г сухих і подрібнених ялівцевих ягід 1 склянкою крутого окропу, настоювати до повного охолодження, процідити і застосовувати після їди по 1 ст. ложці 3 рази на день.

Настій ялівцю для профілактичного лікування сечокам’яної хвороби

Залити 10 г сухих і подрібнених ялівцевих ягід 1 склянкою крутого окропу, настоювати до повного охолодження, процідити і застосовувати 3 рази на день по 1 ст. ложці після їди.

Ягоди ялівцю для поліпшення складу крові

Вранці натщесерце жувати ягоди ялівцю. Робити це необхідно щодня, додаючи в день по одній ягоді. Прийом доводять до 15 шт.

Відвар для ванни з ялівцевої хвої для зняття алергічного свербежу

200 г сухих і подрібнених ялівцевих ягід помістити в емальовану ємність і кип’ятити на повільному вогні в 1 літрі води 30 хвилин. Відвар додати в воду для прийняття ванни.

Протипоказання

  • вагітність і період лактації;
  • гострі запальні процеси, що розвиваються в органах сечовивідної системи;
  • хронічні нефрити;
  • важкі гастрити і виразкова хвороба;
  • гіпертонічний криз.

Ялівець у косметології

Ялівець є хорошим засобом для догляду за нормальною і жирною шкірою, бо очищує пори і має осушувальні властивості. Може застосовуватися при облисінні, при лупи та проблемах з волосяним покровом.
Олія з ялівцю благотворно впливає на волосся і шкіру будь-якого типу. Воно також здатне прискорити ріст волосся, допомагає усунути проблему лупи. Ялівцеву олію часто використовують як масажний засіб.
Косметичні засоби з вмістом ефірної олії ялівцю допомагають:

  • тонізувати і зволожувати шкіру;
  • розгладжувати зморшки;
  • поліпшувати колір обличчя;
  • знімати роздратування шкіри і набряклість;
  • звужувати пори і покращувати роботу сальних залоз.