Лавровий лист

Ця пряність, одна з найпоширеніших у світі, має слабкий запах і гіркуватий смак.

Лавр у кулінарії

У кулінарії лавровий лист використовується у вигляді свіжого або сушеного листя, порошку, виготовленого з сушеного листя. У деяких стравах застосовують також плоди лавра благородного.
Пряність використовують для ароматизації супів, других страв з м’яса (баранини, свинини, яловичини), риби, морепродуктів, овочів,  особливо капусти. Також лавр поєднується зі стравами з бобових (квасолі, гороху, сочевиці). Його додають в каші. Найкраще гіркуватий смак лаврового листа доповнює кислі гострі страви – підливи і соуси.
Лавровий лист незамінний в консервуванні. Його закладають в суміші, призначені для маринування та засолювання овочів і грибів, а також для м’ясних, рибних і овочевих консервів. У західноєвропейській кулінарії його додають при консервуванні в деякі види варення, а також в напої і десерти.
У харчовій промисловості лавровий лист використовується при виготовленні ковбас, тушонки, паштетів, соусів, маринадів, сирів, майонезу, кетчупу тощо.
Лавровий лист абсолютно незамінний для приготування страв із субпродуктів, бо дуже добре відбиває небажані запахи.
Він входить до складу багатьох пряних сумішей, в тому числі однією з найпопулярніших – «хмелі-сунелі».

Час закладки

  • в перші страви – за 5 хвилин до готовності (приготувавши суп, треба вийняти з нього лавровий лист);
  • в другі – за 5-10 хвилин до готовності;
  • в соуси – додається у вигляді порошку після закінчення приготування, коли суміші злегка охолонуть.

Лавровий лист не можна перетримувати в страві, інакше він може надати страві відтінок гіркоти. Тому його необхідно через 10-15 хвилин вийняти.

На одну страву вистачить від 1 до 4 листочків.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки – 7,61 г
Жири – 8,36 г
Вуглеводи – 48,67 г
Калорійність – 313 ккал

Найбільш поширеними вітамінами в лавровому листі є представники групи В: вітамін B1 (0,009 мг), вітамін B2 (0,421 мг), вітамін B6 (1,74 мг) і В9 (180 мкг). Лавровий лист виступає також джерелом вітаміну С (46,5 мг), вітаміну A (309 мкг) і ніацінового еквівалента вітаміну PP (2,005 мг). Макроелементи представлені кальцієм (834 мг), калієм (529 мг), магнієм (120 мг), фосфором (113 мг) і натрієм (23 мг). До складу лаврового листа у вигляді мікроелементів входить залізо, цинк, мідь, марганець, селен.

Лавр в медицині

Завдяки присутності фітонцидів, лавровий лист є ефективним засобом у лікуванні дерматологічних захворювань.
Відвар цієї спеції має антибактеріальний і ранозагоювальний ефект, тому застосовується для лікування пролежнів, попрілостей, наривів.
Народна медицина радить використовувати лавровий лист для зняття симптомів метеоризму, для поліпшення травлення і відновлення апетиту, для лікування і профілактики хронічного холециститу, інших захворювань печінки та ЖКТ.
Настій лаврового листа покращує обмінні процеси в організмі та полегшує стан при ревматизмі, подагрі, артриті, гіпергідрозі (підвищеної пітливості), остеохондрозі.
Регулярне (і при цьому строго дозоване!) вживання лаврових відварів і настоїв служить відомим профілактичним засобом при ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Кавова кислота, рутин і саліцилат, що містяться у спеції, надають благотворного впливу на оздоровлення серця і кровоносних судин.
Використовується як січогінний засіб.
Високий вміст фітонцидів дозволяє використовувати лавр для підвищення імунітету.
Як профілактичний засіб терапевти радять по кілька хвилин вдихати пари лавра в період сезонних епідемій грипу і ГРЗ – корисні фітонциди захистять організм і допоможуть імунітету впоратися з хвороботворними бактеріями і вірусами.
Олійні екстракти застосовують зовнішньо для лікування ревматизму, при паралічах і простуді.
За допомогою широкої миски, наповненою дуже гарячим відваром лавра, можна очистити приміщення, в якому знаходиться хвора людина. Випари мають виражену бактерицидну дію. Аналогічний ефект надасть аромалампа або ж просто серветка з декількома краплями ефірної олії, поставлена у голові хворого. Лаврова подушка або невелике саше допоможе позбутися нервового напруження і депресії, повернути спокійний сон і зняти гіперактивність малюків (в останньому випадку досить 3 листочків лавра, покладених поряд з подушкою дитини на 20-30 хвилин перед сном).

Настій лавра для нормалізації вуглеводного обміну при лікуванні цукрового діабету

10 г сухого цілого лаврового листа змішати з 10 г подрібненого листя, залити крутим окропом (300 мл) і настоювати в термосі 1 годину. Вживати перед прийняттям їжі по 150 мл.

Олія лавра

Має непогані загальностимулюючі і тонізуючі властивості, які можуть значно поліпшити самопочуття і сприяти якнайшвидшому відновленню після перенесених хвороб. Також цей продукт можна використовувати при всіх недугах, що супроводжуються температурою, оскільки лаврова олія має гарні жарознижувальні властивості.

Лаврова олія застосовується для:

  • лікування простудних захворювань, отитів і гайморитів,
  • поліпшення функції травлення, порушення апетиту і поліпшення виділення шлункового соку, для підвищення функціональної активності шлунка,
  • очищення нирок, печінки і сечостатевої системи організму людини,
  • змазування місць, уражених висипаннями і діатезом, а також зняття болю і набряку при ударах, гематомах і ушкодженнях зв’язок.

Застереження

Не рекомендується пероральне вживання з лікувальною і профілактичною метою вагітним і годуючим груддю жінкам.
Лаврового листа в великих кількостях слід уникати пацієнтам з патологіями печінки і нирок, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, панкреатитом і відкладенням каменів у жовчному міхурі.
Перевищення рекомендованих доз може не тільки спровокувати алергічну реакцію, а й викликати отруєння організму (з блювотою, порушенням дихального і серцевого ритму, алергічним висипом тощо).

Лавр у косметології

У косметології олію лавра використовують для виготовлення засобів проти вугрової висипки, мікрозапалень, для догляду за жирною, проблемною, запаленою і обвітреною шкірою. Добре очищає, пом’якшує, дезінфікує, має сонцезахисні властивості.
У складі засобів для волосся застосовується для лікування лупи, в тому числі жирної себореї, при ламкості, випаданні волосся і посічених кінчиках, для зміцнення і посилення росту волосся. Настій з лаврового листа зміцнює коріння волосся і позбавляє від лупи, якщо регулярно використовувати його у вигляді ополіскувача після миття голови.
Масаж з олією лавра і кунжуту – хороший засіб від целюліту.
У аромалампах олія лавра застосовується для стимулювання розумової діяльності. Під впливом цього аромату можна віднайти впевненость у собі, підвищити самооцінку.