Грецька кухня

Географічне положення країни визначило головний напрям місцевої кухні – це риба і морепродукти. Соковиті кальмари, обсмажені в борошні й оливковій олії, особливо шановані в Греції. Чудові на смак свіжовиловлені мідії, приготовані в томатному соусі. М’ясо восьминога, приготоване на вугіллі, з пряними травами, прекрасно доповнює келих білого вина.

  • «каламар йеміста ме тири» – кальмари, начинені сиром і запечені на вугіллі;
  • «гаридес схарас» – креветки, запечені на грилі;
  • «мідья ахніста» – мідії, приготовані на пару;
  • «макаронада ме астако» (спагеті з лангустом) – саме коронна страва.

У рибні таверни, які називаються «псаротаверни», рибалки щодня доставляють свій улов. Тут подають смажену рибу, фаршировану, запечену, тушковану, в’ялену, копчену, мариновану, солону…
Порадує, національна кухня Греції, шанувальників м’ясних страв. Для приготування використовують баранину, свинину, яловичину, птицю.

  • «брізолес» – м’ясо з кісточкою, приготоване на грилі;
  • «сувлакі» – маленькі шашлички;
  • «кондосувлі» – шашлик з великими шматками м’яса;
  • «паідакья» – баранячі реберця на грилі;
  • «гірос» – шаурма по-грецьки;
  • «кокореці» – тельбухи ягняти, загорнуті в кишки та запечені на решітці;
  • «біфтекі» – котлети з рубленого м’яса;
  • «луканіка хорьятіка» – домашні ковбаски;
  • «клефтіко» – м’ясо з овочами в глиняних горщиках;
  • «кунелі» – тушковане м’ясо кролика;
  • «кокорас красатос» – півень, тушкований у білому вині;
  • «мусакас» – м’ясний фарш, картопля і баклажани, укладені шарами, під соусом «бешамель» – найвідоміша страва.

До багатьох страв додають суміші з трав, прянощі і спеції (корицю, базилік, білий перець, мускатний горіх). Варто згадати знаменитий «грецький салат», в Греції він називається «сільський салат» і помітно відрізняється за смаком від того, який подають в наших кафе та ресторанах.

  • «кефтедес» – овочеві котлетки з баклажанів, помідорів, грибів, кабачків і баранячого гороху;
  • «мелідзанес тіганітес» – смажені баклажани;
  • «флорініс псітес» – запечений солодкий перець з оливковою олією і виноградним оцтом;
  • «мелідзана псіті» – запечені баклажани з сиром і помідорами;
  • «манітарья схарас» – гриби, приготовані на грилі.

Неможливо уявити кухню Греції без знаменитого сиру«Фета». Роблять його з овечого молока і зберігають у спеціальних дерев’яних бочках. Є й інші, не менш популярні, сорти сиру:

  • «тулумотірі» – найдавніший в Греції сорт сиру;
  • «кефалотірі» – твердий сорт сиру з козячого молока;
  • «манурі» – білий сир з дуже оригінальним смаком.

Варто покуштувати деякі сирні страви:

  • «бугаца» – пиріг з сирною начинкою;
  • «саганакі» – сир, запечений в клярі;
  • «тірокрокетес» – сирні крокети;
  • «пітес» – пиріжки з овочевою начинкою і сиром фета.

З безалкогольних напоїв греки віддають перевагу каві. Є варіант холодної кави – «фраппе», в який додають лід і подають у спекотну пору року.
Греція – батьківщина бога виноробства Діоніса, тому спробувати місцеві вина просто обов’язково. Найпопулярніші:

  • «Рецина» – легке вино з присмаком соснової смоли;
  • «Мосхато» – солодке мускатне вино з острова Самос;
  • «Немея» і «Рапсані» – сухі червоні вина;
  • «Робола» – біле вино з незабутнім ароматом.

З міцніших напоїв:

  • «Узо» – грецька анісова горілка, розбавлена водою;
  • «Ракі» – виноградна горілка з терпким смаком;
  • «Метакса» – грецький коньяк (бренді).