Традиції національної кухні М’янми увібрали в себе культуру та традиції індійської і китайської кухонь, де панує безліч приправ, рис і соя.
Особливістю місцевих приправ, менш гострих на смак, є їх велика різноманітність. В основу соусів входить перець, куркума, соя, фініки, часник і цибуля, пагони молодого бамбука, кокосове молоко, смажений горох і арахіс. Особливою популярністю користується паста з креветок – «нгапі», на смак дуже солона, замінює саму сіль.
Основою релігії є буддизм, тому з раціону харчування практично виключено м’ясо яловичини та свинини (заборона на свинину в ісламі та яловичину у буддистів). Страви з м’яса баранини, козлятини і птиці популярні, особливо на свята (рівень життя населення низький, тому страви з м’яса в основному і готуються на свята).
Рис – це національний продукт, який вживається в усіх прошарках населення М’янми і по кілька разів на день. З нього готуються різні страви, він додається в салати та десерти. Жителі М’янми традиційно придумують нові страви з рису, підкреслюючи його важливість в раціоні бірманської національної кухні.
Одним з делікатесів в М’янмі вважається соус нгапі. Ця стародавня технологія приготування соусу славиться довгою історією його дозрівання, тухлим запахом, який супроводжує приготування страви протягом року, появою опаришів, які нишпорять по всьому вмісту риби, що кисне. Через рік рибна маса відварюється і, присмачена перцем і куркумою, перетирається. Знаменитий соус нгапі, так обожнюваний в М’янмі, готовий. Це національна страва країни.
Ще однією популярною стравою вважається моінга – рибний суп з вермішеллю, присмачений лимонною травою, кокосовим молоком, імбиром, часником, перцем, цибулею, куркумою, яйцями та шматочками бананового стебла. Перед подачею страви всі інгредієнти перемішуються, надаючи рибному бульйону чарівний смак і аромат, а суха рибка, один з компонентів супу, похрустує на зубах.
Чай шанують на М’янмі як один з божественних напоїв. Різноманітності чаю надають різні спеції, які додають при його приготуванні. Прийнято також у чай додавати молоко та цукор.
Туристи полюбляють сік із цукрової тростини, лимона і льоду, він втамовує спрагу і надає легкість організму.