Селера

Селера – це і корінь, і черешок, і зелень. У селери характерний терпкий аромат і пряний, солодкувато-гіркий смак.

Дивовижно корисна рослина!

  • Селера здатна сповільнювати процеси старіння;
  • її зелень використовують для лікування нервових розладів;
  • пропустивши зелень через м’ясорубку і змішавши в рівних долях з топленим вершковим маслом, можна отримати чудодійну мазь, яка лікує будь-які рани, виразки, опіки та запалення;
  • лише 1 ч. ложечка свіжовичавленого соку селери дозволяє цілий день легко переносити спеку;
  • систематичне вживання свіжого кореня селери, протертого з яблуками, підсилює потенцію.

Черешкова селера

Черешкову селеру вирощують заради соковитих черешків-стебел. Вони бувають зеленими та білими, але це не різні сорти: білого кольору рослина набуває, якщо її підгорнути, засипавши черешки землею. Смак у білої селери ніжніший і не настільки гіркий, як у зеленої, та й зберігається вона довше, тому цінується набагато більше. Зелені та білі стебла селери соковитіші та ніжні, ніж у петрушки, їх найчастіше використовують в салатах, а листя – як пряну зелень.

Черешкова селера чудово підходить для салатів; її можна подати на стіл, нарізавши великими шматками, – разом із солодким перцем, помідорами, огірками. Її використовують для супів, соусів, бульйонів. Вона однаково добре поєднується з овочами, м’ясом, рибою, птицею, грибами, підходить для жирних супів з гусака або качки. Її вишуканий пряний аромат відтіняє смак страв з квасолі, баклажанів, капусти, моркви та картоплі.

Коренева селера

Коренева селера – ароматний і ніжний коренеплід. З усіх частин рослини найм’якіший смак у коренеплоду.
Кореневу селеру їдять як в сирому, так і у вареному і тушкованому вигляді.
Свіжонатерта, вона особливо корисна у поєднанні з тертими сирими яблуками (в співвідношенні 1:3), морквою і пряною зеленню.
Вона чудова для фарширування, маринування та приготування гарнірів, прекрасно поєднується з іншими овочами та м’ясом. Її додають в супи, соління і тушковані блюда. З неї можна приготувати суп-пюре і крем-суп.
А варений корінь селери нагадує за смаком картоплю.

Листова селера

Листова селера (або шніт-селера) – рослина з невеликими листям і пряним ароматом. Листя іноді дрібно ріжуть і використовують для декору страв, але частіше додають в салат, суп або соус. Як пряна зелені вона чудово виглядає майже в будь-якій страві – хоч в яєчні, хоч в супі.
Зелень селери відмінно поєднується з м’ясом, особливо з дичиною. Також вона часто входить до складу маринадів для огірків, патисонів і помідорів.

Насіння селери

Насіння селери – цікава пряність для супів і основних страв.
Роблять, наприклад, селерову сіль – суміш товченого селерового насіння з сіллю. З тією ж метою також можна використовувати висушений товчений корінь селери.

Зберігання

Черешкову селеру опустити основою стебел в холодну підсолену воду. В іншому випадку вона швидко в’яне в холодильнику.

Листову селеру добре купувати з корінням, в горщику – в такому вигляді вона довше зберігається.

Зберігати зелень в холодильнику загорнутою у плівку та періодично збризкувати водою, якщо вона в’яне.