Інші назви рослини – зера, римський тмин, кмин, кмин тминовий, кумін, каммун.
Розрізняють два різновиди зіри: кірманская зіра – чорного кольору, дрібна, гостро-ароматна та перська зіра – жовтуватого кольору, ароматна.
Зіра в кулінарії
Кумін вважається однією з найбільш затребуваних спецій у світі. Застосовується він у молотому і цілісному вигляді. Часто перед використанням насіння обсмажують – так інтенсивніше відбувається розкриття яскравого запаху спеції.
Без зіри не обходиться приготування багатьох м’ясних страв, особливо в Азії, Латинській Америці та Африці. Мексиканці перемелюють зіру та додають порошок в суміші приправ, соуси і мариновані страви.
Народи Середнього Сходу активно застосовують кумін для приготування страв з домашньої птиці, ягняти, різних сортів риби і овочів.
В Індії його традиційно кладуть в плов, страви з баранини і бобових, приправляють цієї спецією і овочеві страви. Індійський несолодкий напій з йогуртом «лассі» готують саме з додаванням насіння куміна. На території Індії найчастіше використовують чорний кумін (його називають імператорським) – їм приправляють страви з рису і м’яса, а також деякі сорти голландських сирів. У цій країні до цієї спеції ставляться з особливою повагою і пошаною.
Турецькі кухарі використовують зіру при маринуванні капусти, приготуванні баклажанів і рису. У кухні Туреччини та арабських народів пряність – невід’ємний компонент в стравах з бараниною.
У Середній Азії приправу кладуть в фарш для приготування самси, в маринадні м’ясні підливи, соуси, каші, ковбасні вироби (переважно з конини та баранини). Дуже поширена по всьому світу знаменита середньоазійська суміш, в яку також входить зіра – вона в цьому букеті прянощів поєднується з барбарисом і червоним перцем, завдяки чому страви набувають цікавого запаху і смаку.
Європейці використовують насіння зіри в супах, стравах з рису, риби й овочів. Нерідко нею приправляють тісто для випікання кондитерських, хлібобулочних виробів.
При консервації можна без сумніву додавати невелику кількість зіри в кожну банку. Досить всього лише щіпки на 1 літр консервації, щоб все заготовлені продукти набули особливого, пікантного і своєрідного смаку. Тому зіру часто застосовують в домашніх заготовках і маринуванні огірків, помідорів, капусти. Прийнято мелену спецію разом з фенхелем і коріандром включати і до варення, протертих страв із ягід і фруктів.
Можна запікати в духовці картоплю, моркву та інші овочі з насінням куміна.
Перемеленим насінням спеції багато народів світу покращують смак кисло-молочних напоїв і джемів.
Найпоширеніші страви з зіри:
- овочеве рагу з додаванням зіри;
- плов з чорним індійським куміном;
- пряний рис зі спецією;
- самса з м’ясом, приправленим меленим куміном;
- картопля, запечена з зірою.
Харчова цінність в 100 грамах:
Білки – 17,5 г
Жири – 22,3 г
Вуглеводи – 33,8 г
Калорійність – 375 ккал
Насіння кумина (зіри) містять від 2,5 до 4% ефірної олії. Також мають вітаміни (вітамін А і бета-каротин) і мікроелементи (калій, кальцій, фосфор, залізо), які активізують мозкову активність і покращують зір, а також благотворно позначаються на стані кровоносної системи.
Зіра в медицині
Відома зіра своїми протипаразитарними та протимікробними властивостями.
Кумін сприяє поліпшенню травлення, лікує ниркову і шлункову недостатності, позбавляє від діареї та гострих кольок в кишечнику. З насіння куміну запарюють особливий чай, що сприяє поліпшенню загального самопочуття і позбавляє від нудоти, нетравлення, блювоти і здуття живота.
За допомогою своїх сечогінних властивостей зіра відмінно виводить шлаки з організму, тим самим знімає інтоксикацію.
Зіра відмінно тонізує організм, підвищує мозкову активність людини. Рекомендується вживати при нервовому виснаженні, а в поєднанні з медом вона покращує пам’ять. Регулярне вживання зіри в їжу допомагає зберегти і зміцнити зір.
Впливає на жіночу репродуктивну систему, зменшуючи запалення матки.
Також вживати зиру можна і зовнішньо, оскільки вона має чудові антисептичні та знеболюючі властивості: загоює порізи та рани, знімає шкірні здуття (прищі, вугрі), в поєднанні з оливковою олією розсмоктує пухлину селезінки за допомогою поверхневих примочок.
Зіра вважається найпотужнішим афродизіаком.
Вміщені в зірі фенольні речовини, особливо поліфеноли, поводяться в організмі, як антиоксиданти.
Олія зіри
Ефірна олія насіння зіри має досить різкий запах. Її в народній медицині часто використовують для відлякування дрібних комах, просто наносячи кілька крапель на одяг або відкриті ділянки шкіри.
Ефірну олію зіри змішують з базовими оліями (персикова, кунжутна, оливкова), щоб отримати натуральне знеболююче. Активні речовини цього продукту прискорюють кровообіг і сприяють поліпшенню метаболізму в тканинах, що дозволяє швидко розсмоктувати гематоми і зменшувати дискомфорт і біль.
Застосовують її і всередину – при захворюваннях нирок, печінки, холестеринової хвороби та різних проблемах з імунною системою.
Олію зіри радять поміщати в аромалампи для знезараження повітря в приміщеннях в період можливого поширення вірусних інфекцій.
Олію використовують у народній медицині як слабкий антикоагулянт. Її додають до олії персика або троянди і наносять під очі, щоб позбутися синців і мішків. Однак цей засіб слід дозувати дуже акуратно і не застосовувати, якщо є алергічні реакції. Варто уникати потрапляння олії на слизові оболонки.
Для поліпшення апетиту, при захворюванні верхніх дихальних шляхів і нервових зривах
Приймати настоянку з зіри з додаванням фенхелю, меленого коріандру і кардамону в рівних пропорціях.
Для схуднення
Напій, приготовлений з суміші зіри і зеленого чаю в пропорції 1:1.
Для заспокоєння запаленого кишечника при геморої
Змішати 1 ст. ложку мелених підсмажених насіння зіри, 0,5 ст. ложки свіжого імбирного соку та дрібку солі в 1 склянці маслянки (розбавлена на чверть водою кисла пахта). При смаженні насіння зіри стежити, щоб вони не підгоріли, щоб зберегти ефірні компоненти спеції.
При синдромі роздратованого кишківника
Пити сік граната, змішаний з порошком меленої та підсмаженої зіри.
Для зниження болю, викликаною нетравленням, метеоризмом і тяжкістю в шлунку
Закип’ятити в 1 склянці води 1 ч. ложку зіри, дати охолонути. Приймати регулярно.
Для зменшення кольок і симптомів діареї, викликаних нетравленням
Вживати мелену зіру з медом.
Натуральний протиблювотний засіб
Додати олію куміна в простий чай або воду.
Для поліпшення апетиту або при проблемах з кишківнником
Щіпку висушеної спеції кумина вживати за 40 хвилин до основного прийому їжі.
М’який проносний і сечогінний засіб
Зробити густий напій з зіри: 2 ч. ложки спеції, заварити 1 склянкою води.
Для поліпшення пам’яті, також молодим матерям для лактації
Приймати 2-3 краплі олії з 1 ч. ложкою меду.
Для збільшення вироблення молока і зменшення запалення матки
Годуючим матерям регулярно пити воду, закип’ячену з меленим куміном.
Швидкодіючий бальзам від болю в суглобах
2-3 краплі олії зіри на 1 ст. ложку базової олії.
Для зменшення свербежу
Зробити пасту з дрібно меленої зіри, перемішаної з водою. Наносити на прищі або сверблячі ділянки шкіри і тіла для полегшення болю
Для догляду за порожниною рота, при кровоточивості ясен
Закип’ятити зіру в воді, дати рідини охолонути. Процідити, додати дрібку кардамону. Полоскати рот цією ароматизованою водою для освіження дихання, загоєння виразок і усунення неприємного запаху.
Для запобігання кровотечі і зміцнення ясен
Підігріти зіру на чистій, без олії, сковороді. Добряче перемолоти її, змішавши з кам’яною сіллю. Масажувати цим порошком ясна.
При застуді
Зробити чай, прокип’ятивши насіння зіри та невеликий шматочок свіжого імбиру.
Чай для виведення токсинів
Ціле насіння кумина, перемелені фенхель і коріандр змішати в рівних кількостях. 1 ч. ложку суміші спецій залити її 0,5 л окропу. Дати трохи настоятися і пити по 150-200 г в день.
Протипоказання
- виразка шлунка або дванадцятипалої кишки;
- запалення слизової оболонки шлунка;
- алергія на зіру та суміші прянощів з нею
Зіра в косметології
Ефірну олію зіри застосовують не тільки для здоров’я, але і для краси. Вона:
- є антиоксидантом;
- очищує шкіру;
- усуває застійні явища;
- тонізує шкіру;
- відбілює;
- дезодорує.
Тому її широко застосовують в домашній косметології. Корисні властивості краще виражені у нерафінованій олії чорного куміна. Її використовують
- для догляду за проблемною і запаленою шкірою обличчя;
- при алергічних дерматитах, нейродермітах, свербінні;
- для очищення пір;
- в якості антицелюлітного засобу;
- для лікування лупи і поліпшення росту волосся;
- для підвищення пружності бюста.