Національна кухня Мальти поєднує свої кулінарні національні традиції зі звичаями тих народів, які в різний історичний час мали відношення до мальтійських земель. Тут тісно переплітаються кулінарні особливості англійської, французької, італійської та середземноморської кухонь.
Через нестачу дров їжу варили або тушкували в одній печі, яку для всього села готував і топив місцевий пекар, а кожна господиня рано вранці приносила сюди свій горщик з їжею. За запахом і ароматом сусіди могли здогадуватися, що у кого до обіду. Недолік дров визначив характер і склад типових мальтійських страв. У сім’ях їжу готували на великих плоских каменях: розпечені на вогні, вони довго утримують тепло.
Крім макаронних виробів явно італійського походження, м’ясо і овочі зазвичай печуть або тушкують. Рагу з кролячого м’яса «фенек», фарширована яловичина, тушкований фарширований восьминіг, тушковані овочі всіх видів відносяться до найбільш ласих місцевих блюд. Традиційний пиріг з лампукою – рибою, що нагадує за смаком тунця. А одна з найекзотичніших страв – спагетті з соусом з чорнила восьминога.
Пиріжки зі шпинатом люблять багато мальтійців, але не кожен турист може з’їсти ці екзотичні страви. Особливо багато різного виду пиріжків із зеленню продається в Валлетті. Смак дуже незвичайний. Смачні традиційні мальтійські пиріжки з рікоттою (різновид м’якого сиру) або смажені в маслі пиріжки з фініками. Мальтійським національним блюдом є пиріг із цвітної капусти з овечим сиром. Смак своєрідний.
Незабутній хрусткий мальтійський хліб хобзей випікається в печі. Подається на стіл перед кожним блюдом в неодмінному супроводі мальтійського паштету, який готують з помідорів, оливок, часнику, м’яса тунця або анчоусів з м’ятою та базиліком. Страва ця зветься хобз біз зейт. Цей мальтійський бутерброд займає перше місце за популярністю і стоїть в почесному ряду мальтійської кухні.
Бестселлер з продажу із напоїв Мальти – кінні. Це безалкогольний газований напій, що виготовляється з кислих апельсинів і дванадцяти видів місцевих трав. За смаком нагадує колу.
На Мальті варять мальтійський пиво «Кіск». Не дуже популярне серед туристів, як і серед самих мальтійців.
Одним з кращих видів вин на Мальті визнається «Цитадель» (червоне) або «Гозо Кантрі Уайт» (біле з острова Гозо).