Дієта при хронічному пієлонефриті

Її застосовують не тільки при хронічному перебігу захворювання, але і при стиханні симптомів гострого пієлонефриту.

Заборонені повністю:

  • консерви, закуски, соління та копченості,
  • гострі приправи та спеції,
  • кава, какао, міцний чай,
  • спиртні та газовані напої,
  • наваристі бульйони,
  • гриби, боби,
  • креми та тістечка.

Дозволяються в харчуванні:

  • риба, м’ясо та птиця пісних сортів (вироби з фаршу або у відварному вигляді),
  • молочні та вегетаріанські супи (овочеві, фруктові),
  • молочні та кисломолочні продукти (можна вживати негострі сири, сир, молоко, кефір тощо)
  • сірий і білий хліб вчорашньої випічки (бажано без солі),
    борошняні вироби,
  • яйця (1 шт. в день),
    дрібні, добре розварені макарони,
  • пудинги,
  • крупи (каші, в тому числі молочні),
  • олії та вершкове масло (заборонені баранячий, яловичий і свинячий жири),
  • овочі в сирому і відвареному вигляді (за винятком цвітної капусти, редису, редьки, цибулі та часнику),
  • зелень (за винятком селери, зеленого салату, щавлю і шпинату),
  • ягоди та фрукти (полуниця, суниця, гранати, яблука та інші фрукти, багаті залізом),
  • баштанні культури,
  • мед, варення, цукор і деякі інші солодощі.

Особливо бажані в харчуванні молочні та кисломолочні продукти. Кисломолочні продукти – кефір, ряжанка, йогурти та інші, крім сечогінної дії, сприяють нормалізації кишкової мікрофлори, порушеної зазвичай тривалим застосуванням антибіотиків. Важливим продуктом є сир, бо містить він найважливіші незамінні амінокислоти і легко засвоюється змученим організмом. Дозволяється також нежирна сметана і негострий м’який сир. Уникати слід тільки жирної сметани і жирних вершків.
Як приправи можна використовувати сушені трави, сік лимона, корицю. Солити варто вже готові страви (можна використовувати до 6 г солі на добу).
Раціон потрібно розділити на 6 прийомів їжі.
Продукти варто добре подрібнювати, готувати з них пюре або розварювати до м’якості.
М’ясо необхідно відварювати, нарізавши на невеликі шматочки. Перший бульйон краще злити і, лише повторно заливши водою, можна довести м’ясо до готовності. Це дозволить практично повністю позбутися екстрактивних речовин.
Рибу використовують тільки відварну нежирних сортів.
Виключаються м’ясні та рибні бульйони, а перші страви готуються тільки з овочів і круп.
Напої використовуються ті самі, що і при гострому пієлонефриті – трав’яні відвари, натуральні нерізкі соки (НЕ цитрусові), неміцний солодкий чай (зелений або чорний), компоти, киселі, журавлинний морс, відвар шипшини, мінеральна вода без газу.