Дієта при гастритах і виразці шлунку

При гастритах використовуються рецепти різновидів дієти №1 в залежності від стадії хвороби. При цьому важливо враховувати і кислотність шлунку.

Хімічний склад і калорійність дієт:

  • білки – 90-100 г;
  • жири – 90 г (30% рослинні);
  • вуглеводи – 400-420 г;
  • сіль – до 6 г;
  • вільна рідина – 1,5 л.
    Енергетична цінність – 2800-3000 ккал.

При виразковій хворобі в дитячому віці призначають дієту з підвищеним вмістом білка:

  • білки – до 120 г,
  • жири – 110 г,
  • вуглеводи – 450 г.
    Енергетична цінність – 3300 ккал.

Основні принципи дієт

  • Харчуватися 5-6 разів на день.
  • Температура їжі має знаходитися в діапазоні 15-35°С.
  • Строго дотримуватися режиму харчування, а їжу ретельно пережовувати.
  • При хронічному гастриті їжу приймати в невеликому обсязі, виключити переїдання.
  • Обмежити хімічний і механічний вплив на шлунок. Гострі приправи, копчені, смажені продукти, кава, наваристі бульйони, алкоголь викликають збільшення вироблення соляної кислоти, тому їх виключають з раціону. Щоб їжа не могла пошкодити слизову, продукти потрібно розварювати, натирати, перекручувати, перемелювати. Широко використовуються в меню каші з протертих круп, страви, приготовані на пару.

Основні продукти для хворих на виразкову хворобу та гастрит:

  • молочні продукти
  • відварені овочі, фрукти
  • м’ясо, риба, яйця, птиця
  • круп’яні вироби
  • рослинні жири
  • мед.

Овочі та фрукти

  • З овочів дуже корисною є капуста. Але квашена і тушкована капуста викликає посилення виділення шлункового соку, тому в такому вигляді капусту вживати не рекомендують.
  • Картопля і картопляний сік, з його допомогою можна зняти біль в шлунку, прибрати печію, знизити нудоту, він нормалізує кислотність шлункових виділень.
  • Моркву особливо добре використовувати у вигляді пюре.
  • Салат різного виду, особливо корисний сік салату.
  • Селера – основна її лікувальна дія полягає в огортаючій здатності відвареного кореня, який зменшує біль і запалення в шлунку.
  • Гарбуз має трохи клітковини, тому шлунок не дратує, зате в ньому містяться калій і каротин. Одне з хороших властивостей гарбуза: виводити з організму воду.
  • Кабачки менш солодкі, ніж гарбуз, але кількість вітамінів в них більше, добре виводять воду з організму, при цьому клітковини теж небагато.
  • Кріп і петрушку в дієті застосовують в малих кількостях, вони містять вітамін С, калій, фосфор і магній.
  • Фрукти та ягоди в меню включають протертими – айву, банан, солодкі сорти яблук, суницю, калину, обліпиху (сік, сироп, масло, настій, компот), чорну смородину (сік пити його по 50 г тричі на день, можна змішати сік чорної смородини і шипшини), чорницю, шипшину.

У період загострень виключити продукти, які сприяють газоутворенню: свіжі капуста, огірки, бобові, продукти, багаті грубою клітковиною: овочі, фрукти в сирому і непротертому вигляді, сухофрукти, кукурудзяну і ячну крупи, пшоно, газовані напої.
Звести до мінімуму вживання чорного хліба, вживати молоко бажано окремо, не змішуючи з іншими продуктами.
Коли кислотність підвищена, відмовитися від вживання кисломолочних продуктів, кислих сортів ягід і фруктів, гострих страв, маринованих і солоних закусок, солоних сирів і від таких овочів, як бруква або редька.
Не можна вживати їжу, яка представляє труднощі для перетравлювання: жирні та смажені страви, бульйони, сметану, яйця, морозиво, свіжий хліб, здобні булочки, шоколад, каву.
Категорично відмовитися і від алкогольних напоїв, і від куріння.
Не можна вживати дуже гарячу або холодну їжу і їсти всухом’ятку.
Прийоми їжі мають проводитися 4-5 разів на день, а за один прийом їжі не можна з’їдати обсяг, що перевищує два кулака людини.
Переважно вживати їжу відварену, парову, запечену. Всі страви мають бути свіжоприготованими, і особливо важливо дотримуватися цієї умови при прийомі медичних препаратів, дія яких спрямована на зниження кислотності.
Корисно пити картопляний і капустяний соки, але капустяний – в невеликих кількостях (капустяний сік викликає потужну очисну реакцію, що на перших порах може стати причиною підвищеного газоутворення).

Для дієт підходять густі слизові супи, наприклад, робити це можна на основі таких круп, як вівсяна і манна, рис.

В якості других страв підходять овочеві пюре, заправлені вершковим маслом, якщо немає протипоказань – м’ясні суфле, фрикадельки, зрази, приготовані на пару.
Якщо є кишкові захворювання, то в м’ясну масу додати розварену в’язку рисову кашу.
Якщо є такі попутні захворювання, як діабет або ожиріння, то сир (творог).

Напої не мають містити вуглекислого газу і бути дратівливими. Їх не п’ють занадто гарячими і холодними.

У цій дієті можливо введення в раціон різних соусів, їх головне завдання – бути поживними і не дратувати шлунок.

Для хворих на виразкову хворобу зазвичай призначають дієту №1. Залежно від ступеня щадіння стінок шлунка призначається дієта № 1а, 1б, №1 протерта, №1 – основна, що не протерта, без механічного щадіння. При цьому взаємозамінність страв можлива, тільки якщо страви з дієти №1а замінюють блюда інших дієт. Якщо використовувати ті продукти, які дозволені даними дієтами, то людина отримує повноцінне харчування.

При гострому гастриті призначають дієту №1а, при хронічному зі зниженою кислотністю – дієту №2, з підвищеною кислотністю – різновиди дієти №1.

Дієта при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю

Призначається дієта з метою ввести в раціон несильні хімічні подразники і обмежити механічні подразники шлунку, тому виключають продукти з грубою сполучною тканиною, клітковиною. Хімічними подразниками, що викликають більш активне виділення шлункового соку, є соки, бульйони, невелика кількість оцту, хрону, лаврового листа в якості добавок до страв.

Загальна вага їжі на добу – до 3 кг.

У меню можна використовувати рецепти дієти №1 непротертої, з додаванням деяких видів прянощів і продуктів, що стимулюють роботу шлунку. Також підходить дієта №2.

Продукти подрібнюють, протирають, гарячі та холодні страви не вживають.

Дозволено:

  • білі сухарі,
  • неміцні кава та какао,
  • кисломолочні продукти, молоко використовується розведеним водою, сметана, сир, масло,
  • яйця некруті або омлети на пару,
  • ікра малосольна,
  • вимочений у воді оселедець,
  • супи на основі м’ясних і овочевих бульйонів,
  • нежирні сорти м’яса, приготовані на пару або відварені,
  • добре розварені крупи,
  • киселі, компоти, муси з фруктів, ягід,
  • овочеві та ягідні соки (некислі сорти),
  • настій із шипшини або обліпихи.

Виключаються:

  • гострі, смажені та солоні страви,
  • консерви,
  • свіжий хліб, здоба,
  • морозиво, холодні напої,
  • алкоголь,
  • копченості, а також ті продукти, які довго затримуються в шлунку (наприклад, дуже холодна їжа) і важко перетравлюються.

Хімічний склад і калорії дієти:

  • вуглеводи – 400-420 г
  • білки – 90-100 г (60% тварини);
  • жири – 90-100 г (25% рослинні);
  • калорії – 2800-3000 ккал;
  • сіль – до 8 г;
  • вільна рідина – 1,5 л.

При цій дієті зазвичай продукти не протирають, крім тих, які мають грубу клітковину або можуть поранити стінки шлунку.

При зниженій кислотності рекомендують пити медові розчини кімнатної температури і відвари з кураги, які приймати до їди.

Дієта при хронічному гастриті з підвищеною кислотністю

Дієтичне харчування при гастриті з підвищеною кислотністю грунтується на продуктах, що входять до складу дієти №1, бо при цьому виді гастриту (як і при виразковій хворобі) в їжу вводять продукти, спрямовані на механічне, хімічне і температурне щадіння слизової шлунку.

Мета – обмежити виділення шлункового соку, що дратує стінки шлунку.

  • Призначаються різновиди дієти №1.
  • Страви подрібнювати або перетирати, використовувати продукти, що не містять грубих волокон і клітковини.
  • Загальна вага продуктів не має перевищувати 3 кг на добу. Обсяг рідини – до 6-7 склянок на день.
  • Не рекомендуються страви дуже холодні і дуже гарячі (температура їжі 15-60 ° C).

Виключити:

  • каву, міцні чаї, газовані напої,
  • свіжовичавлені соки з кислих фруктів,
  • чорний хліб,
  • м’ясні бульйони, капустяні відвари,
  • гриби,
  • жирні та кисломолочні продукти,
  • здоба,
  • шоколад

Дозволено:

  • м’ясо курки, кроля,
  • річкова риба, креветки, краби,
  • білкові омлети,
  • молоко,
  • розварені каші,
  • слизові супи та супи-пюре,
  • крупи – рис, вівсяна, манна, гречана,
  • з овочів – гарбуз, картопля, салат, морква, кабачок.

Теплі напої з меду, прийняті за 2 години до їди, сприяють зниженню кислотності.

Від загострень може врятувати і картопляний сік, який п’ють 3 рази на день за 1-1,5 години до їди.

Дієта при виразці шлунку

  • Дотримання режиму харчування: приймати їжу кожні 3-4 години маленькими порціями, при цьому знижується збудливість нервової системи.
  • Продукти не мають подразнювати слизову шлунка, сприяти посиленому виділенню шлункового соку.
  • Температура їжі: 15°-60°С.
  • Норма солі: не більше 8 г на добу, солити їжу вже приготовлену або обійтися без солі, яка сприяє запального процесу.

Вживання мінеральних вод при гастритах

При хронічному гастриті з підвищеною кислотністю (і виразковій хворобі в стадії ремісії) п’ють мінеральну воду з малим вмістом вуглекислого газу і солей: гідрокарбонатні сульфатні води Боржомі, Діліжан, Саїрме, Джермук тощо.
Воду, нагріту до 38°С, пити 3 рази на день за 1-1,5 години до їди. Починати прийом з 0,25 склянки, поступово довівши кількість до 1,5 склянки.
При гастриті з низькою кислотністю п’ють хлоридні сульфатні, хлоридні гідрокарбонатні, хлоридні мінеральні води із середнім вмістом солей і вуглекислого газу: Арзні, Іжевська, Єсентуки №4, №17 тощо.
Мінеральну воду кімнатної температури (до 24°С) пити за півгодини до їди тричі на день. Починати пити з 0,25 склянки, довівши до 1,5 склянки за один раз.
Курс прийому мінеральних вод – до 1 місяця, повторювати курс раз на 3 місяці.