Італійські трави – суміш запашних трав, спецій і прянощів, які застосовуються для приготування піци, спагеті, лазаньї, чіабатти, мінестроне й інших італійських страв
Хмелі-сунелі – суміш спецій, популярна в Грузії, Вірменії, а зараз і в Україні. Назва хмелі-сунелі перекладається з грузинської як «суха пряність». Хмелі-сунелі не гостра, але пряна ароматна приправа, яка відмінно підходить для харчо, лобіо, аджики, сациві, плову, взагалі страв з м’яса, риби, птиці, бобових, тушкованих овочів, соусів, маринадів.
Всі спеції суміші мають дрібний помел, беруться в рівних пропорціях, за винятком червоного перцю і шафрану, яких беруть зовсім небагато (не більше 2% від складу суміші).
Зберігати пряну суміш хмелі-сунелі бажано, як і всі спеції, в скляному герметично закритому посуді в темному прохолодному місці не довше року.
Суміш спецій каррі існує тисячоліття. Каррі була винайдена індусами, які пробували урізноманітювати прісний рис, додаючи спеції, які були під рукою.
Інгредієнти, що входять до складу каррі, перемелюють на порошок (в домашніх умовах безпосередньо перед приготуванням) і додаються у страву на початку або в середині приготування (каррі можна попередньо обсмажити в олії або просто підігріти на сковороді).
Крім спецій у каррі можуть входити і інші добавки, наприклад кокосове молоко.
Букет |
Італіські |
Каррі |
Трави |
Хмелі–сунелі |
||
повний |
малий |
|||||
базилік |
x |
x |
x |
x |
x |
|
гісоп |
x |
|||||
естрагон |
x |
|||||
кервель |
x |
|||||
коріандр |
x |
x |
x |
|||
кріп |
x |
x |
||||
куркума |
x |
|||||
лавровий лист |
x |
x |
||||
майоран |
x |
x |
x |
x |
x |
|
м’ята |
x |
|||||
орегано |
x |
x |
||||
перець червоний |
x |
x |
||||
перець чорний |
x |
|||||
петрушка |
x |
x |
||||
селера |
x |
x |
||||
розмарин |
x |
x |
x |
|||
чабер |
x |
x |
x |
x |
||
чебрець (тимьян) |
x |
x |
x |
|||
шавлія |
x |
x |
x |
|||
шамбала (пажитник, фенугрек) |
x |
x |
||||
шафран |
x |
x |
||||
ялівець (можжевельник) |
x |