Естрагон (в Закавказзі його називають тархуном) – один з видів полину, нагадує її тільки зовнішнім виглядом, оскільки абсолютно позбавлений гіркоти. Естрагон відомий нам як тархун, хоча в народі його частіше називають драгун-травою і страгоном.
Естрагон в кулінарії
Листя і молоді пагони естрагону використовують і свіжими, і висушеними, вони мають пряний аромат і пікантний, трохи терпкий смак, чимось схожий на аніс, це робить страви та напої свіжими, яскравими й оригінальними.
Французи першими почали використовувати естрагон в кулінарії, коли ця пряність в XVII столітті була завезена в Європу. Саме французькі гурмани винайшли рецепти страв з естрагоном, додаючи цю траву в напої, салати, подаючи її з м’ясом, морепродуктами і овочами.
Тархун застосовується в основному як приправа, аромат і смак якої особливо яскраво проявляються в поєднанні з кислими продуктами – лимонним соком, ягодою і фруктами.
Стебла естрагону незамінні в приготуванні маринадів і солінь, з їхнью допомогою можна ароматизувати заправки для салату, олію, майонези і соуси. Крім того, естрагон є відмінним консервантом, який подавляє розмноження бактерій і дозволяє зберегти смак і аромат овочів, грибів і фруктів, тому сучасні господині використовують його в домашніх заготовках, особливо при консервуванні огірків.
Свіже та сушене листя естрагону подаються як гарнір до м’ясних, рибних, овочевих і яєчних блюд, а також до страв з морепродуктів, додаються в бульйони, супи, окрошки та соуси. Кашкою з подрібненого листя перед маринуванням натираються шматки м’яса або риби (тархун чудово поєднується з бараниною). В Україні естрагон прийнято додавати в сири та кисле молоко, а у Франції ця пряність входить до складу діжонськой гірчиці. З тархуна роблять смачні безалкогольні напої, його листя надають винам і лікерам яскравості і насиченості.
Час закладки
Свіжий естрагон не можна піддавати тепловій обробці, оскільки він набуває гіркого смаку, тому його рекомендується використовувати в салатах або додавати у вже готові страви.
Сушене листя тархуна закладають в супи і гарячі другі страви за 5 хвилин до готовності.
Секрети
- Якщо в пляшку з винним оцтом покласти невелику гілочку тархуна, через місяць оцет стане запашним і трошки гоструватим.
- На листі тархуна настоюють дуже смачну горілку – для цього рекомендується на кілька тижнів покласти в пляшку свіжий або сухий пучок гілок естрагону.
- Додавши в тісто для випічки хліба щіпку сушеного або свіжого тархуна з ялівцевими ягодами, можна отримати лісовий аромат випічки.
- Естрагон заготовляють на зиму, як кріп і петрушку, змішуючи дрібно нарізані листя з сіллю, після чого суміш укладають в банки і зберігають у прохолодному місці.
Сполучуваність з іншими інгредієнтами
Дудник лікарський, лаванда, лайм, вербена лимонна, мандарин, ялівець, морква дика, ялиця (пихта), рожеве дерево, ромашка, сосна, шавлія мускатна.
Харчова цінність у 100 грамах:
Білки – 1,5 г
Жири – 0 г
Вуглеводи – 5 г
Калорійність – 24,8 кКал
У 100 г сирого речовини знаходиться від 33,4 до 200 мг аскорбінової кислоти, 4-15 – каротину, 170-172 – рутина, 0,3 – вітаміну Вр, 0,05 – вітаміну В2, 0,5 – вітаміну РР, мінеральних солей: кальцію – 1,9, магнію – 2,11, калію – 1,32, заліза – 16,3, фосфору – 226,5 мг / 100 г.
Естрагон у медицині
У листі тархуна міститься велика кількість ефірної олії, яке і надає рослині такий аромат. Наявність каротину, аскорбінової кислоти, великої кількості смол, дубильних речовин і вітамінів групи B дозволяє естрагонові зайняти гідне місце серед лікарських рослин.
Дія естрагону багатогранна і виражається наступними властивостями:
- сечогінне;
- протизапальне;
- заспокійливе;
- загальнозміцнююче;
- тонізуюче;
- протиглистове;
- антиспазматичне;
- загоююче;
- протицинготне;
- антисептичне;
- стимулююче – активізує фізичні і розумові можливості людини;
- протиревматичне.
Вживання відварів і напоїв на основі естрагону підвищує працездатність, знижує загальний рівень артеріального тиску, нормалізує роботу центральної нервової системи, серця, судин, посилює перистальтику кишківника та сприяє кращому засвоєнню їжі.
Завдяки тому, що в складі естрагону є багато «серцевих» елементів, його регулярне вживання в різних видах допомагає запобігти розвитку атеросклерозу й інших хвороб серцево-судинної системи.
Настоянка на основі естрагону допомагає впоратися із захворюваннями порожнини носа. Активно його додають і в ліки для лікування шкірних хвороб, наприклад корости, опіків або екземи.
У народній медицині сушену траву естрагону включають в складові фітосбори, якщо хочуть домогтися наступних результатів:
- усунути мігрень, зубний, головний або м’язовий біль, безсоння;
вилікувати захворювання органів дихання; - позбутися авітамінозу;
- підвищити чоловіче лібідо;
- позбавити від депресії і нівелювати наслідки перенесеного стресу;
- очистити організм від паразитів і шлаків;
- нормалізувати менструальний цикл та покращити стан жіночої статевої сфери.
Олія естрагону
Ефірна олія естрагону знаходить застосування в стоматологічній практиці, як анестезуючий і локально антисептичний засіб при зубному болю.
Олія є ефективним протиалергічним засобом, який знімає м’язові спазми, тому її рекомендується використовувати при лікуванні алергічного або спазматичного кашлю.
Ефірна олія естрагону відома як засіб від гикавки і інших проблем, пов’язаних з травленням. Олія викликає апетит і покращує травлення, забезпечуючи профілактику здуття живота і сприяючи виведенню з організму газів.
Допомагає впоратися з закачуванням в будь-якому виді транспорту.
При розпилюванні олія допомагає позбутися поганого настрою, бо естрагон приводить в тонус роботу мозку, сприяючи продуктивній розумовій діяльності.
Естрагон відлякує комах і наповнює дім приємним ароматом.
Олію рекомендується застосовувати для знеболювання, наприклад, під час місячних або при зведенні суглобів, при судомах або запаленні сідничного нерва.
Протипоказання
- не варто вживати людям, що страждають хворобами шлунка;
- страждають епілепсією або судомами;
- вагітним жінкам і годуючим матерям;
- не наносити в нерозбавленому вигляді на шкіру;
- при надмірному вживанні може спровокувати виникнення алергічних реакцій.
Естрагон в косметології
Естрагон використовують і як компонент для косметичних засобів, що готуються в домашніх умовах. Сполуки з ним допомагають відновити шкірний покрив, який постраждав від несприятливих зовнішніх чинників.
Омолоджуюча маска
50 г свіжого подрібненого листя змішати з 1 ст. ложкою сиру (творога) й 1 ст. ложкою морквяного соку. Суміш масажними рухами розподілити по обличчю і витримати 10 хвилин, після чого видалити за допомогою контрастного вмивання.
Підтягуюча і відбілююча маска для області декольте
100 г сухого і добре подрібненого естрагону змішати з 1 склянкою мелених вівсяних пластівців і запарити гарячою водою (90°С). В теплу (не гарячу!) масу додати 1 курячий білок, потім нанести готову суміш на шию і декольте, укрити тканиною. Витримувати такий компрес 20-30 хвилин і змити за допомогою контрастного душу.
Зволожуючий та живильний лосьйон
У міцному теплому відварі естрагону розчинити 2 ст. ложки натурального вершкового масла. Наносити на обличчя ввечері, видаляти зі шкіри за допомогою контрастного вмивання.