Сухі гриби

  • Гриби для сушіння найкраще брати білі, підосиковики, підберезовики, маслюки, грузді, білі подгруздки (білі сироїжки), рижики, лисички, сироїжки, опеньки – свіжі, молоді, міцні, неушкоджені та не в’ялі.
  • Збирати гриби краще вранці. Зібрані гриби швидко псуються, тому не пізніше ніж через 4-5 годин після збору їх потрібно використовувати для приготування їжі або заготовки про запас.
  • Гриби ретельно оглянути, очистити від хвої, піску. Перед сушінням гриби протерти сухою ганчіркою. Мити їх не варто, бо гриби добре вбирають вологу, і в результаті погано і довго сохнуть.
  • У грибів зрізати ніжку, а великі гриби розрізати на частини.
  • У спекотні дні гриби сушити на сонці, нанизавши на нитку, шпагат або на тонкі дерев’яні прутики, та підвісити у добре провітрюваному місці – під навісом, на веранді або горищі. Якщо сушити гриби на сонці, то не можна їх залишати на дворі на ніч.
  • Добре сохнуть гриби в російських печах і в духовках, при температурі до 80-70°С. У духовці гриби сушити на деках або на металевих прутиках при прочинених дверцятах, температура спочатку має бути 45°С, а потім 70°С.
  • Також гриби можна сушити біля вогнища, використовуючи для цього спеціальні пристосування.
  • Сушити гриби протягом 2 днів, щоб вони зберегли колір. Правильно засушені гриби мають хрустіти.
  • Після просушування гриби скласти в полотняні мішки або скляні банки з кришками (закритий посуд потрыбний, щоб сухі гриби не втратили свого аромату). Зберігати сушені гриби в сухому, добре вентильованому приміщенні, окремо від продуктів з різким запахом.
  • Сушені гриби краще засвоюються, якщо їх потовкти в борошно. Соуси, приготовані з грибним борошном, так само смачні, як і приготовані з цілими грибами.
  • Щоб сушені гриби стали такими ж ароматними, як свіжі, потримати їх 2-3 години в солоному молоці або в молоці, наполовину розбавленому солоною водою.
  • Перед приготуванням сушених грибів їх попередньо на деякий час замочити в холодній кип’яченій воді.
  • Сушені лисички краще розваряться, якщо додати у воду трохи питної соди.