Ланкійська кухня

Крім кухні Індії, Шрі-Ланка увібрала в себе кулінарні традиції арабів, голландців, англійців, китайців, а також інших народів цього регіону. Так, арабська кухня принесла до місцевого раціон буріяні – схожу на плов страву, а також широко поширені на Близькому Сході кебаби. З кулінарної традиції Великобританії в ланкійську кухню перекочували пудинг і кекси. Китайська кухня поділилася рецептами приготування страв із сої та інших бобових.

Хоча у ланкійської кухні є паралелі з південно-індійською кухнею, проте у неї є свої особливості. Протягом декількох років колонізації і впливу інших країн Шрі-Ланка створила свою культуру їжі із суміші різних каррі та інших страв. Каррі може називатися будь-яка їжа, приготована з додаванням суміші спецій, розтертих в порошок. Серед обов’язкових компонентів суміші – чорний перець, коріандр, пекучий перець чилі, насіння гірчиці, кмин, кориця, куркума, імбир, часник, а також листя вічнозеленого чагарника каррі.
На Шрі-Ланці компоненти суміші зазвичай попередньо підсмажують на сковороді, і в цьому полягає основна відмінність ланкійского каррі від індійського. Крім цього, ланкійські суміші все ж менш гострі. З даною сумішшю спецій готують сочевицю, рибу, м’ясо, курку, морепродукти, кокосову стружку, будь-які овочі і навіть фрукти.
Кокос і риба – два найважливіших компоненти ланкійської кухні. З риби готують страви, а кокос в тій чи іншій формі включений майже у всю їжу.
Рис із каррі – основна ланкійська їжа. Також повсюди поширені різні види прісних коржів.
Кірібаті – білий рис на кокосовому молоці. Кірібаті чудовоо поєднується із подрібненою сумішшю гострого червоного перцю, цибулі, лимона та прянощів – ката самбола.
Піту – суміш із рисового борошна, тертого кокоса та води. Його готують на пару і подають разом із каррі або з ката самбола.
Роті – прісний корж із рисового борошна та тертого кокоса подається з каррі, гострими закусками та бананами.
Хопперс – тонка рисова вермішель, приготована на пару.
Найпоширеніші солодощі на Шрі-Ланці – це кявум (щось на зразок солодких пончиків), алувіа – (місцева халва), кокіс (борошняні коліщатка зі спицями, смажені в киплячій олії, що нагадують наш «хмиз»).
Основним напоєм в Шрі-Ланці є справжній цейлонський чай.
Із спиртних напоїв можна спробувати місцеву пальмову горілку «арак».
Манго є одним із улюблених фруктів ланкійців, на території регіону він вирощується більше чотирьох тисяч років. Він поживний і насичений кислотами і вітамінами A і C. Також використовуються в приготуванні їжі помело, рамбутан, лічі, саподілла, лонган та інші дивовижні фрукти, на які така щедра ланкійська земля.